Afbeelding
Foto: Marijn Riemens

Kilometers afvalwatersysteem vernieuwen is groot project

Door: Marijn Riemens Algemeen

BATH - Waterschap Brabantse Delta renoveert de afvalwaterpersleiding (AWP). Deze is zestig kilometer lang en loopt van industrieterrein Moerdijk tot de rioolwaterzuivering in Bath. Het doel van dit grote project is om afvalwater uit West-Brabant in de toekomst zo goed mogelijk te zuiveren en af te voeren.

Het ondergrondse systeem vervoert het afvalwater van 35 dorpen en steden in West-Brabant. Dit is water dat bijvoorbeeld vrijkomt bij het douchen, het doorspoelen van het toilet en het gebruik van de vaatwasmachine. Regenwater verdwijnt ook in de AWP. Al het water komt via de afvalwaterpersleiding bij de rioolwaterzuivering in Bath terecht. Daar wordt het water gezuiverd, waarna het via een schoonwatergemaal bij Waarde in de Westerschelde stroomt.

Afvalwaterpersleiding

De voorbereidingen van het project begonnen al in 2017. Het opknappen van de afvalwaterpersleiding kost ongeveer 90 miljoen euro. Volgens dagelijks bestuurslid Niels Mureau is de renovatie noodzakelijk. ''De afvalwaterpersleiding is aan vervanging toe. Het systeem is namelijk al vijftig jaar oud'', vertelt Mureau. ''Het rioolwater uit West-Brabant moet ook in de toekomst veilig vervoerd en gezuiverd in de Westerschelde terechtkomen. Belangrijk is dat dit zonder enige onderbrekingen gaat. We streven naar waterkwaliteit van hoog niveau. Dat is voor iedereen beter. Deze renovatiewerkzaamheden moeten dat mogelijk maken.''

Uniek

In de ogen van Mureau is de vernieuwing van de AWP een uniek project. ''De afvalwaterpersleiding is zestig kilometer lang en groot qua omvang. Het is absoluut het grootste project van de afgelopen tien jaar en van de komende tien jaar. Als alles volgens plan verloopt, kunnen we na de afronding ervan minimaal dertig jaar vooruit.''

Afvoercapaciteit

Om het gewenste resultaat te bereiken, moet er de komende jaren het nodige gebeuren. Stapje voor stapje voert waterschap Brabantse Delta de renovatiewerkzaamheden uit. Het krijgt daarbij hulp van verschillende externe partijen. Van de AWP vergroot men onder andere de afvoercapaciteit. Per uur stroomt er dan in de toekomst twintig miljoen liter water door het ondergrondse systeem. Dat is drie miljoen liter water meer dan de afvalwaterpersleiding momenteel verwerkt.

Bath

De rioolwaterzuivering en haar omgeving ondergaan ook een renovatie. De persleiding krijgt er vanaf het kruispunt bij de A4 richting Antwerpen tot aan knooppunt Bath een extra leiding bij. Deze is 3,6 kilometer lang. Verder vervangt de Brabantse Delta op het terrein van de rioolwaterzuivering ook de nodige afvalwaterpompen met bijbehorende afsluiters. 

Persstations

Naast de AWP en de rioolwaterzuivering behoort het opknappen van vier persstations tot de renovatiewerkzaamheden. Deze gebouwen bevinden zich in Moerdijk, Hoeven, Roosendaal en Bergen op Zoom en pompen het water door de persleiding. Duurzaamheid en innovatie staan tijdens de grondige opknapbeurt centraal. Zo renoveert het waterschap bijvoorbeeld alle installaties van de persstations met energiebesparende maatregelen. Verder vervangt men de afvalwaterpompen en plaatst het bij sommige gebouwen extra pompen. 

Informatie

De afronding van het totale renovatieproject staat gepland voor 2023. De werkzaamheden bij de rioolwaterzuivering in en rondom Bath zijn al in 2020 klaar. Meer informatie over de vernieuwing van de afvalwaterpersleiding is te vinden op de website www.brabantsedelta.nl/awp

BIJDRAGE MARIJN RIEMENSBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief