Jill La Grand-Mes (links) en Madelief Poortvliet
Jill La Grand-Mes (links) en Madelief Poortvliet Foto: Erica van Strien

Horeca aan de landingsbaan, een vak apart

Door: Erica van Strien Algemeen

ARNEMUIDEN - Madelief Poortvliet (20) komt op haar vrije dag graag vertellen waarom het werken in de horeca aan de rand van vliegveld Midden-Zeeland zo onvergelijkbaar leuk is. “Het meest bijzondere aan deze werkplek vind ik de combinatie van de luchtverkeerstoren en het restaurant. Je werkt op een terras waar je de hele dag door leuke dingen ziet. Er vallen parachutes, er zijn zwevers, er landen vliegtuigen. De aantrekkingskracht van de werkplek is voor mij als een magneet.”

Drie leidinggevenden, zeven seizoen-medewerkers en een stagiaire vormen als horecateam het visitekaartje van het restaurant. Jill La Grand-Mes (34) is één van die vaste krachten. Behalve leidinggevende is ze ook leermeester. “We doen het hier echt samen, ook als leidinggevenden”, zegt Jill. “Ik kwam af op een vacature en ben eerst als ‘gast’ iets gaan drinken. Ik vond het gelijk zo leuk dat ik me bekend gemaakt heb als sollicitant. En voor je het weet ben je vijf jaar verder” lacht ze. “We hebben ervoor gekozen als leidinggevenden volledig gelijkwaardig te zijn, dan is er altijd iemand op de werkvloer die alles weet. Via onze groepsapp houden we elkaar dagelijks op de hoogte. Het werkt in de praktijk fantastisch. We verdelen wel taken zoals de contacten met leveranciers en het maken van roosters, maar kunnen die tijdens vakanties naadloos van elkaar overnemen.”

Madelief Poortvliet is sinds een jaar assistent-havenmeester maar springt nog regelmatig bij in de horeca. Drie jaar geleden kwam ze in de bediening. Fulltime in de zomervakanties, daar omheen de weekenden. “Het restaurant en de toren werken heel nauw samen. De toren is een radio-informatiestation voor de piloten. Denk aan de aanwezigheid van het paracentrum (parachutespringers, zwevers) maar ook privé vliegtuigen, helikopters en hulpdiensten landen hier. We geven informatie over de baan die in gebruik is, de wind, eventuele bijzondere omstandigheden.” De tweedejaars student Hbo-verpleegkunde gaat in september duaal studeren (combinatie werken en leren) maar zal ook dan nog vaak op de luchthaven te vinden zijn. Sinds een maand heeft ze namelijk haar vliegbrevet.

Vaste klantenkring

Het hele jaar door zijn er veel vaste gasten. Mensen die zelf hun vliegbrevet hebben en gasten meenemen en mensen die graag een kop koffie komen drinken en genieten van alles wat hier te zien valt. Ook bezoekers van het paracentrum of rondvluchtbedrijf blijven even in de sfeer nagenieten in het restaurant .”Er valt hier echt altijd wat te zien en je zit eerste rang” zegt Madelief. “Er landen hulpdiensten om te tanken en wat te eten, mensen uit andere delen van het land spreken hier met familie af. Soms kamperen ze onder de vleugel met een tentje of huren een fiets of auto en hebben in de omgeving wat geboekt. Hoe rustig de dag ook begint, zodra het zonnetje begint te schijnen is het net alsof iemand hier een handje mensen neer gooit. Ineens zit je terras gewoon vol.”

Menukaart

Een pilotenburger, een vliegenier of het vis-trio Veerse Meer, de menukaart onderstreept de bijzondere locatie. Wat verder opvalt is de brandweerauto in de garage. Madelief: “Behalve een EHBO diploma beschikken de vaste krachten hier ook over een BHV- en Vliegtuigbrandbestrijding-certificaat. We hebben een opleiding gedaan in Rotterdam om eerste hulp te kunnen verlenen als er iemand crasht.”

Vacature

Er is een fulltime vacature voor een leidinggevende. Wat moet iemand meebrengen? Jill ontsnapt een klein zuchtje. “Het is zo’n speciale plek, niet te vergelijken met andere horeca, hoe leggen we dat goed uit? Ik werk mijn hele leven al in de horeca, maar we onderscheiden ons niet alleen door de locatie en gasten, maar ook in sfeer, salaris en secundaire voorwaarden voor het personeel. Jill spreekt uit ervaring. “Ik werkte hier net en toen zei Ruud, een piloot die hier vaker komt, ‘Je bent nieuw, heb je al eens hier gevlogen?’ Ik moest ontkennen. Waarop hij zei ‘Ik neem ‘r even mee’ en toen gingen we 20 minuutjes vliegen. Dat is echt heel speciaal.”

PASPOORT:

Naam:
Madelief Poortvliet, 20 jaar
Woonplaats:
Zuidzande (gemeente Sluis)
Burgerlijke staat:
Samenwonend
Opleiding:
Havo, vliegbrevet en 2ejaars Hbo-Verpleegkunde
Hobby’s:
Vliegen, skiën

Naam:
Jill La Grand-Mes, 34 jaar
Woonplaats:
Nieuwdorp
Burgerlijke staat:
Gehuwd
Opleiding:
Mbo en Leermeester Horeca
Hobby’s:
Shoppen, gezelligheid met vriendenBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief