Peter van Sorgen (links) in overleg met constructeur Jasper Ludolphij
Peter van Sorgen (links) in overleg met constructeur Jasper Ludolphij Foto: Erica van Strien

Een constructeur kijkt standaard omhoog

Door: Erica van Strien Algemeen

MIDDELBURG - Directeur Peter van Sorgen (60) stelde het werkvloer interview speciaal uit tot na de ingebruikname van het gloednieuwe pand aan de Herculesweg 19 in Middelburg. Faktor Civil Engineering is een volle dochteronderneming van de Feyter Group. In het nieuwe gebouw is rekening gehouden met de dringende uitbreiding van het team, te beginnen met een ervaren constructeur.

“We zijn een bouwkundig adviesbureau voor (ge)bouwconstructies”, zegt Peter. “Ons bureau is aanvullend aan wat een architect of een bouwkundige ontwerpt voor een opdrachtgever. Wij zorgen ervoor dat wat architecten bedenken ook overeind kan staan en blijft staan. Onze opdrachtgevers zijn architecten, bouwkundigen, aannemers, vooral in Zuidwest Nederland.”

Jasper Ludolphij (32) mag zich een ervaren constructeur noemen. Hij kwam in 2015 binnen als stagiair hbo bouwkunde en dat beviel wederzijds zo goed dat hij in 2016 in dienst trad als constructeur. Zijn beroepskeuze werd niet in de laatste plaats ingegeven door een bevlogen docent in het 2e jaar van zijn studie. “De praktijkvoorbeelden, zijn enthousiasme voor het vak, de stijl van lesgeven en toelichting hoe de systemen achter de mechanica eigenlijk werken gaven voor mij de doorslag”, zegt Jasper.

Creativiteit

Dat zijn beroep bij veel mensen niet gelijk tot de verbeelding spreekt merkt Jasper als hem gevraagd wordt waar hij werkt. “In de korte versie leg ik meestal uit dat ik draagconstructies van gebouwen bereken en ontwerp”, lacht hij. “Het is fundamenteel en belangrijk werk, maar het zit meestal achter het plafond en onder de grond. Een constructeur haalt zijn werkplezier echt uit het vakmanschap zelf. De ene keer krijgen we een heel vast stramien, maar het komt zeker ook voor dat er aan ons gevraagd wordt wat er gedaan moet worden om het ontworpen gebouw ook de noodzakelijke draagconstructie te bieden. Dan bepalen wij waar de kolommen en dragende wanden moeten komen. Dat zijn écht leuke werkzaamheden, omdat je dan alles uit de kast moet halen en creatief moet zijn.”
Peter vult aan: “Ons eigen gebouw is ontworpen door architect Fierloos. Een mooi voorbeeld van pure staalconstructie, kolommen met liggers erover en een kanaalplaatvloer van 8 meter overspanning. We vullen het uit met houtskeletwanden in de gevel en metalstud wanden (lichte scheidingswanden) er tussenin.”

Passie

Hier spreekt niet de directeur, maar een passievolle, ervaren constructeur. Navraag leert dat Peter voor de derde keer in dienst is getreden bij Faktor Civil Engineering. “In 1985 begon ik als tekenaar, later constructeur, net van school. Vier jaar later wilde ik mijn horizon verbreden. Van 2001 tot 2006 kwam ik terug. En in 2011 kreeg ik de kans om als directeur mijn gepensioneerde voorganger op te volgen.”

Vacature constructeur

Peter heeft glashelder wat de nieuwe collega in huis moet hebben: “We zoeken iemand die ook wat meebrengt. Die initiatief toont, meedenkt, verder kijkt dan alleen het rekenwerk, de materie erachter beheerst en creatief is in het ontwerpproces. Daarvoor is een zekere nieuwsgierigheid naar nieuwe ontwikkelingen een must. En dat is nodig, want de trend om duurzaam, circulair te bouwen neemt een grote vlucht. Veel oude gebouwen worden gerevitaliseerd of verbouwd voor een andere bestemming. Winkelcentrum Tref in Middelburg is een voorbeeld van een gebouw wat gerevitaliseerd is en waar wij de constructieve begeleiding van hebben gedaan.”

Omhoog kijken

Jasper is ook buiten werktijd geboeid door het vakgebied. “Dat gaat vanzelf” lacht hij. Ik focus op de constructies en als ik het niet kan zien dan laat ik m’n gedachten erover gaan hoe ze dat aangepakt kunnen hebben. Als constructeur weet je vaak snel waar de dragende lijn moet zitten in een gebouw. Maar we merken het ook bij onze bedrijfsuitjes: alle mannen die mee zijn kijken meteen omhoog!”

PASPOORT:

Jasper Ludolphij (32)

Woonplaats: Vlissingen

Burgerlijke staat: Samenwonend

Opleiding: HBO Bouwkunde,

Hobby: Koken (wereldkeuken)

Peter van Sorgen (60)

Woonplaats: Kloetinge

Burgerlijke staat: Gehuwd

Opleiding: HTS Weg- en Waterbouw, afd. constructies

Hobby’s: Wandelen, fietsenBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief