De brandweerkazerne in Kapelle.
De brandweerkazerne in Kapelle. Foto: Jeppe Rottier

Kapelle ziet af van verder onderzoek naar samenvoegen brandweer

Door: Britta Janssen Algemeen

KAPELLE - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Kapelle heeft besloten geen vervolgstappen te nemen in het samenvoegen van de brandweerkazernes Kapelle en Wemeldinge bij de Wemeldingse Zandweg. 

De gemeente is tot dit besluit gekomen na een onderzoek van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ), in opdracht van de gemeente Kapelle, en de inbreng van beide kazernes.

Aanleiding

De kazernes in de gemeente zijn verouderd en kunnen volgens Kapelle niet verduurzaamd worden. Daarom liet de gemeente de VRZ de mogelijkheden onderzoeken voor een nieuwe, gezamenlijke kazerne op een locatie aan de Wemeldingse Zandweg. ‘Het onderzoek brengt naar voren dat de opkomsttijden omhoog gaan bij de samenvoeging van de kazernes’, aldus Kapelle. ‘Zeker 40 procent van de objecten in de gemeente krijgt te maken met een hogere opkomsttijd. Daarnaast heeft de samenvoeging grote gevolgen voor de vrijwilligers en de mate waarin zij een bijdrage kunnen leveren aan de brandweerzorg. In de praktijk betekent dit dat andere brandweerkazernes in Zeeland opgeroepen gaan worden, het aantal inzetten sterk afneemt en er mogelijk van een deel van de vrijwilligers afscheid wordt genomen.

Vervolg

Het college heeft besloten dat de situatie voorlopig blijft zoals die nu is. ‘De brandweerzorg in Kapelle en Wemeldinge wordt meegenomen in een toekomstig onderzoek naar de brandweerzorg in Zeeland.’Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief