Het groen in Reimerswaal moet uitnodigen tot recreëren.
Het groen in Reimerswaal moet uitnodigen tot recreëren. Foto: Coby Weijers

Reimerswaal maakt extra geld vrij voor groen

Door: Britta Janssen Algemeen

KRUININGEN - De gemeente Reimerswaal investeert de komende jaren extra in mooi en functioneel groen. Zo wil ze geld uittrekken voor fleurige dorpsentrees, specifieker maaien voor meer biodiversiteit, groen inzetten voor klimaatadaptatie en meer bomen planten.

Deze actiepunten staan in het nieuwe groenplan tot en met 2027. De thema’s zijn welzijn (genoeg groen voor een prettige leefomgeving), natuurwaarde (biodiversiteit), klimaatadaptatie en identiteit (passend bij het karakter van de verschillende dorpen). Bij de uitwerking van het groenplan zet de gemeente in op de medewerking van de dorpsbewoners, bijvoorbeeld voor het groenonderhoud. ‘Ons groen richten we in voor de toekomst’, is ook in het plan te lezen. Daarmee doelt de gemeente onder meer op hittestress en wateroverlast tegengaan met behulp van beplanting.

Groennorm

Reimerswaal werkt toe naar een groennorm. Dit is een richtlijn voor de hoeveelheid openbaar groen per woning en de kwaliteit ervan. “De groennorm is voor nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen een regel en bij herontwikkeling van gebieden een streven”, legt de Reimerswaalse wethouder Maarten Both uit. “In nieuwe woonwijken geven we maximaal zestig procent van de grond uit aan bebouwing. Van de overige veertig procent moet minimaal de helft groen worden ingericht en mag maximaal de helft worden gebruikt voor wegen.” Bij bedrijventerreinen is maximaal 75 procent uitgeefbare grond. Hier wordt minimaal de helft van de resterende vierkante meters beplant.

Dorpsentrees

De beplanting moet bijdragen aan de gezondheid van de inwoners van Reimerswaal. ‘Groen geeft rust en maakt bewegen prettiger’, staat in het plan. ‘We willen dat iedere inwoner een groene verblijfplek heeft binnen driehonderd meter van de woning.’ Ook moeten groene verblijfplekken uitnodigen tot bewegen, ontmoeten en rusten. Kinderen stimuleren tot bewegen gebeurt door schoolpleinen te vergroenen en natuurlijke speelruimtes in te richten.
‘Het groen is ook belangrijk voor de identiteit. Een entree van een kern bepaalt de eerste indruk. De entrees zijn dan ook de visitekaartjes van de gemeente. We streven ernaar om alle entrees aantrekkelijk en groen aan te kleden, met waar mogelijk verwijzingen naar de lokale cultuur.’ Hiervoor wil de gemeente 40.000 euro vrijmaken.

Druk

Ondanks de groeiende druk op de openbare ruimte, door bijvoorbeeld het woningtekort, moet Reimerswaal ook voldoende ruimte reserveren voor functies die de dorpen leefbaar houden, staat in het plan. ‘Om de ruimte zo goed mogelijk te gebruiken zetten we in op multifunctioneel groen.’ Beplanting dient altijd meerdere doelen, zoals de uitstraling van een plek verfraaien, maar ook bijdragen aan biodiversiteit en klimaatadaptatie.

Voor de extra aanplant van bomen wil Reimerswaal 20.000 euro uittrekken en hetzelfde bedrag voor het vervangen van ‘onnodige verharding’. De gemeente stimuleert inwoners om hun tuinen en de straatkant van de woning te vergroenen, met bijvoorbeeld een geveltuintje. ‘Bij verlies van openbare bomen bieden we aanwonenden een boom cadeau aan.’



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief