Afbeelding

Gemeenten buigen zich over Zeeuwse woondeal

Door: Britta Janssen Algemeen

KAPELLE/KRUININGEN - Om het woningtekort in Zeeland terug te dringen, besluiten de Zeeuwse gemeenten, waaronder Kapelle en Reimerswaal, volgende maand over de Zeeuwse Woondeal 2023. 

Dit document bevat plannen en afspraken - ook met bijvoorbeeld de provincie Zeeland en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties - voor een toekomstbestendige woningvoorraad in Zeeland. Betaalbaarheid van de woningen en doorstroming op de woningmarkt zijn daarbij belangrijke aandachtspunten.

Aantallen en locaties

‘Om het woningtekort aan te pakken is het noodzakelijk om de komende jaren sneller en meer woningen bij te bouwen’, staat in het concept-plan, waarover de gemeenten op 14 februari besluiten. ‘In heel Nederland zijn tot en met 2030 in totaal 900.000 woningen nodig. Hiervan worden 16.500 woningen gerealiseerd in provincie Zeeland.’ De partijen plaatsen daarbij de kanttekening dat woningbouw complex kan zijn, lang kan duren en geld kost. ‘Daarnaast is het een uitdaging voor de overheid en bouwsector om aan de benodigde mensen te komen voor de uitvoering van de plannen. We moeten er dan ook samen alles aan doen om de opgave te realiseren.’ Per Zeeuwse gemeente staan er minimale aantallen nieuwe woningen in het concept. Op de Bevelanden zet gemeente Borsele zich in voor de realisatie van 510 woningen, Goes voor 2.736 woningen, Kapelle voor 700 woningen, Noord-Beveland voor 500 woningen en Reimerswaal voor 1.037 woningen. In het concept-plan staan enkele al bekende bouwlocaties per gemeente en locaties voor grotere woningbouwprojecten met een meer regionale functie. Die laatste zijn op de Bevelanden gepland in Goes: 840 woningen in centrum-zuid, 285 woningen in de Goese Schans en eenzelfde aantal in de binnenstad. Bevelandse gemeentelijke projecten zijn een nieuwe wijk in Goes (400 tot 500 woningen), Platepolder in Heinkenszand (194 woningen), Oostgaarde in ‘s-Gravenpolder (100 woningen), Colenshoek in ‘s-Heer Abtskerke (35 woningen), Haven Kats (80 woningen), Kortgene (96 woningen), Krabbendijke (95 woningen), Grintweg Yerseke (60 woningen) en Yerseke Molenpolder/centrum (85 woningen).

Flexwoningen

Flexibele, tijdelijke woningen kunnen snel worden gerealiseerd en ook op locaties die slechts tijdelijk beschikbaar zijn voor wonen. ‘Daarmee helpt dit type woningen de acute woningnood verkleinen.’ Het is de bedoeling om in Zeeland 795 flexwoningen te plaatsen, staat in het plan. Hiervoor stelt het Rijk een financiële en herplaatsingsgarantie beschikbaar, waarbij gemeenten en provincie zich ervoor inspannen dat er na de tijdelijke bewoning in de betreffende gemeente of provincie een volgende locatie beschikbaar komt voor flexwoningen.
Daarnaast moeten in Zeeland 2.030 woningen worden gecreëerd door vastgoed, zoals (beeldbepalende) leegstaande panden, als woonruimte te gebruiken en verpauperde gebouwen te slopen voor nieuwe woningen. Voor het groeiend aantal arbeidsmigranten dat Zeeland nodig heeft, moeten de gemeenten ook passende huisvesting ontwikkelen. ‘Zeeland zet zich in om voor 3.070 internationale werknemers goede huisvesting te creëren.’



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief