Dyon Kamp en Natalia Driesen bij het bestralingstoestel.
Dyon Kamp en Natalia Driesen bij het bestralingstoestel. Foto: Marielja ten Bruggencate

Natalia Driesen en Dyon Kamp werken bij ZRTI: ‘Patiënten omringen met aandacht’

Door: Marielja ten Bruggencate Algemeen

In het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) in Vlissingen worden mensen behandeld tegen de ziekte kanker. Dankzij ultramoderne apparatuur en bevlogen medewerkers kunnen patiënten rekenen op de best mogelijke zorg. Dyon Kamp (27) en Natalia Driesen (24) vertellen over hun opleidingsperiode bij het ZRTI.

In september 2020 begonnen Dyon en Natalia aan een nieuwe fase. Beiden hadden al een opleiding afgerond en werkervaring opgedaan, maar ze wilden verder leren. “Ik was verpleegkundige en had veel contact met patiënten, maar ik wilde meer”, vertelt Natalia. “Het leek mij boeiend om te leren over technieken waarmee mensen geholpen kunnen worden. Het ZRTI is gespecialiseerd in radiotherapeutische behandelingen en als laborant ben je een belangrijke schakel.”
Dyon wist al op jonge leeftijd dat hij wilde werken in de oncologie. Toch volgde hij een lerarenopleiding biologie en vond een parttimebaan voor de klas. “Ik vulde mijn werkweek aan als vulploegleider in een supermarkt. Toen de opleiding MBB’er radiotherapie op mijn pad kwam, wist ik dat ik hiervoor wilde gaan. Sinds ik ben begonnen bij het ZRTI heb ik vanuit mijn directe omgeving ook meegekregen wat radiotherapie teweegbrengt.”

Opleiding

MBB’er radiotherapie staat voor Medisch Beeldvormings- en bestralingsdeskundige radiotherapie. Het is een intensieve opleiding, waarbij leren en werken hand in hand gaan. In het eerste jaar reisden Natalia en Dyon regelmatig naar het Erasmus MC in Rotterdam. Daar kregen ze theorie- en praktijklessen. In het tweede en derde jaar liepen ze, naast hun werk bij het ZRTI, stage bij verschillende ziekenhuizen en instanties. Zodoende weten ze het verschil tussen een radiotherapeutisch centrum en de röntgenafdeling in een ziekenhuis. “Op een röntgenafdeling komen mensen vaak maar één keer. Bij ons is dat meestal anders. Het ZRTI is kleinschalig, waardoor er korte lijntjes zijn tussen het uitvoeren van de behandeling en de radiotherapeut-oncologen,” vertelt Natalia. “We hebben hier een huiselijke sfeer, zodat mensen zich op hun gemak voelen. We kunnen iedereen de aandacht geven die nodig is.”

Rustige plek

Afhankelijk van het type kanker en de gekozen behandeling ondergaan patiënten een traject van een tot twintig of zelfs 39 fracties. Doordat de patiënten dagelijks komen, bouwen medewerkers van het ZRTI en de patiënt een band met elkaar op. Bij het horen van de diagnose kanker komen patiënten in een achtbaan van emoties terecht. Een rustige plek met vertrouwde gezichten is helpend om de ervaringen te kunnen delen. “Als iemand hier voor het eerst komt wordt er een behandelplan gemaakt. De radiotherapeut-oncoloog gaat in gesprek met de patiënt, we maken een CT-scan en geven voorlichting over het traject”, vertelt Dyon. “Voor sommige behandelingen maken we hulpstukken, zoals een masker. Dit helpt om de patiënt iedere keer exact op dezelfde manier neer te leggen. Dan kan de bestraling gericht uitgevoerd worden, waardoor gezond weefsel gespaard blijft.”

Dankbaar

Niet alle patiënten worden beter. Dat beseffen Natalia en Dyon heel goed. Het effect van een behandeling is niet gelijk zichtbaar, omdat de bestraling nog enige tijd doorwerkt. “Als laborant volg je de patiënten niet na de behandeling, maar soms kom je iemand nog eens tegen. Het geeft mij voldoening als patiënten tevreden zijn over de zorg die ze bij ons krijgen”, zegt Natalia. “Naast het contact met mensen vind ik het boeiend om met de nieuwste technieken te werken. Binnenkort wordt een nieuwe versneller geïnstalleerd; een Ethos machine van Varian. Met dit innovatieve apparaat kunnen we nog meer maatwerk bieden aan de patiënt. Ik kijk ernaar uit om ermee te leren werken.” Dyon vult aan: “Dit is een heel mooi beroep, waarbij techniek en menselijk contact verweven zijn. Ik ben elke dag dankbaar en het voelt als een eer dat ik mag bijdragen aan de strijd tegen kanker.”

PASPOORTEN:

Naam: Natalia Driesen

Leeftijd: 24

Woonplaats: Terneuzen

Burgerlijke staat: woont samen met haar vriend

Opleiding: verpleegkundige en MBB’er radiotherapie in opleiding

Hobby’s: Zwemmen en op vakantie gaan

/////

Naam: Dyon Kamp

Leeftijd: 27

Woonplaats: Arnemuiden

Burgerlijke staat: in relatie

Opleiding: biologie docent in het voortgezet onderwijs en MBB’er radiotherapie in opleiding

Hobby’s: fitness, long boarden

Dyon Kamp.
Natalia Driesen.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief