Zo liet het water Oostdijk achter.
Zo liet het water Oostdijk achter. Foto: Privébezit

Herdenking in Oostdijk: ‘Ravage was enorm’

Door: Jeppe Rottier Algemeen

OOSTDIJK - De Watersnoodramp van 1953 wordt deze week uitgebreid herdacht, ook in Oostdijk. Daar zijn er activiteiten op 1 en 3 februari.

‘Toen de Westerscheldedijk van de Kruiningenpolder bezweek en rond vijf uur ‘s nachts het water de polder instroomde is AMZ-chauffeur P. van den Berge met grote snelheid over de Lavendeldijk gereden. Met zijn getoeter wist hij enkele inwoners wakker te maken, die vervolgens de rest van de dorpsbewoners konden waarschuwen’, staat in de Oostdijkse herdenkingskrant die ook dit jaar wordt uitgegeven in het dorp. 

Dorpshuis fungeerde als school

‘’De ravage was enorm. Op enkele huizen na was er niets meer’’, vertelt Hans van Liere. ‘’Een losgekomen aanlegsteiger, die door het water werd meegevoerd, veroorzaakte immense schade.’’ De bewoners vluchtten weg, veelal naar het droge Krabbendijke. Stien Nieuwenhuijse woonde daar en maakte de opvang van dichtbij mee. ‘’Er kwam een veelvoud van het aantal inwoners van Krabbendijke naar het dorp’’, zegt ze. ‘’Vanwege het risico op nog meer overstromingen moest iedereen evacueren. We zijn toen, te voet, naar Ossendrecht gegaan. En later naar familie in Gelderland. In april zijn we pas teruggegaan naar Krabbendijke.’’ In Oostdijk duurde het langer voordat de overgebleven huizen weer enigszins bewoonbaar waren. ‘’Pas in juli waren de dijken volledig gedicht en kon het leegpompen beginnen’’, vertelt Van Liere. In de wederopbouw kreeg het dorp van gemeente Apeldoorn het dorpshuis geschonken. Vandaar de naam ‘Dorpshuis Apeldoorn’. “Het vervulde de eerste anderhalf jaar na de Ramp de dankbare rol van school, want de oude school was zo beschadigd dat er een nieuwe gebouwd moest worden’’, aldus Nieuwenhuijse. 

Bijeenkomsten

De burgemeester van Apeldoorn is op 1 februari aanwezig bij de herdenking in Oostdijk, dat door de watersnood zes dorpsbewoners verloor. Bij de herdenking, die om 11.00 uur begint bij het dorpshuis, zijn de Reimerswaalse burgemeester José van Egmond en gedeputeerde Jo-Annes de Bat, afkomstig uit Oostdijk, aanwezig. Iedereen is welkom. De leerlingen van plaatselijke basisschool de Bornput hebben meegewerkt aan een expositie over de Watersnoodramp en er is een foto-expositie te zien in het dorpshuis.

Op 3 februari is er vanaf 19.30 uur een gratis toegankelijke bijeenkomst in het dorpshuis over de Ramp waarbij een film getoond wordt en Rinus Sinke vertelt over Oostdijk in 1953. Ook is er muziek en een bijdrage van de Bornput.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief