Afbeelding
Foto: Bennie Krajenbrink

Dominee Erik Tramper: ‘Onze oecumenische pioniersgemeente is uniek in Nederland’

Door: Britta Janssen Algemeen

SCHORE - Twee jaar geleden was het erop of eronder voor de kerk in Schore, vertelt dominee Erik Tramper. “We hadden twintig mensen of nog minder in de kerk. Als we wilden doorgaan, moest het anders.” De kerkgangers zochten verbinding met nieuwe mensen. “Sindsdien gebeuren er mooie dingen.”

De kerk is nu wekelijks gemiddeld twee à drie keer in gebruik, vertelt Tramper. “Iedere zondag is er een kerkdienst, mannenkoor Salomo oefent hier en er zijn concerten, exposities, gebedssamenkomsten, praisediensten, wakes voor vrede en gerechtigheid en bezichtigingen in de zomer.” 

Pioniersgemeente

De projecten ‘Oecumenische pioniersgemeente’ en ‘Vrienden van de kerk in Schore’ zijn opgezet. “Met het vrienden-project delen we de kerk en tuin met het dorp. We ontplooien met verenigingen activiteiten voor de leefbaarheid en dorpsbewoners helpen bijvoorbeeld met het tuinonderhoud. 

In Hansweert, waar de rooms-katholieke kerk helaas wel is gesloten, houden we als oecumenische pioniersgemeente op vrijdag goed bezochte samenkomsten in Kaj Munk. We hebben er contact met de basisscholen om samen activiteiten te organiseren. Volgend jaar onderzoeken we onder de jonge gezinnen wat we hen kunnen bieden in samenwerking met elkaar. Deze pioniersplek noemen we Hoogtij Hansweert. Pioniersgemeenten zijn een nieuwe landelijke vorm van kerkzijn die bij de PKN steeds populairder wordt. Onze oecumenische vorm is uniek in Nederland.” 

Trots

Zo zoekt de kerkgemeente naar nieuwe vormen van kerkzijn. “We ervaren iedere keer dat we met lege handen beginnen en ze rijkelijk gevuld worden. Voor mensen die een drempel ervaren om de kerk binnen te gaan, stappen wij nu zelf over de drempel om naar mensen toe te gaan. We zijn trots op ons kerkgebouw en geloven dat het belangrijk is om juist in deze tijd ruimte te bieden voor bezinning en ontmoeting.”

Over de staat van het kerkgebouw is Tramper ook positief. “Het rijksmonument wordt keurig onderhouden. Daar is ook een meerjarenplan en subsidie voor. Er is geen achterstallig onderhoud. Wel hebben we plannen om de zaal multifunctioneler te maken en de elektrische bedrading, keuken en het toilet te vernieuwen. Zo kunnen we nog jaren doorgaan.”

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief