De kerncentrale bij Borssele.
De kerncentrale bij Borssele. Foto: Provincie Zeeland

Projectprocedure nieuwe kerncentrales begint, geïnteresseerden kunnen vanaf vrijdag mening geven

Door: Britta Janssen Algemeen

BORSSELE - Vrijdag begint het voornemen voor de bouw van twee kerncentrales en het voorstel voor participatie. Dit is de eerste stap van de projectprocedure om tot een definitieve locatiekeuze te komen. Borssele is de voorkeurslocatie voor de bouw. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat nodigt geïnteresseerden tussen 23 februari en 4 april uit om mee te denken over het onderzoek voor de bouw van de twee nieuwe kerncentrales. 

Bedrijven, maatschappelijke organisaties, medeoverheden en andere belangstellenden kunnen meedenken over de te onderzoeken locaties en omgevingseffecten voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales. Als de ideeën voldoen aan de randvoorwaarden die beschreven staan in het voornemen, zal het ministerie in de volgende stap van de projectprocedure onderzoeken of deze locaties potentieel geschikt zijn. De bestaande ‘waarborglocaties’ worden in ieder geval onderzocht. Dit zijn Borssele/Vlissingen (het Sloegebied), en Maasvlakte I (de haven van Rotterdam).

Participatie

Naast het voornemen voor de nieuwbouw wordt ook een voorstel voor participatie gepubliceerd. Hierin beschrijft het ministerie hoe zij geïnteresseerden en omwonenden in de toekomst betrekt bij de projectprocedure. Geïnteresseerden kunnen hierbij aangeven op welke manieren zij bij de volgende stappen betrokken willen worden.

Reageren en meer informatie

Het ‘voornemen en voorstel voor participatie’ is een formeel onderdeel van de projectprocedure voor projecten van nationaal belang. Het kabinet neemt volgend jaar een definitief besluit over de locatie. De projectprocedure is een van de vier werksporen die nodig zijn om een definitief besluit te nemen en de aanbesteding te starten. Eerder zijn de eerste technische haalbaarheidsstudies, marktconsulatie en eerste stappen voor het Rijk-Regiopakket begonnen.

Reageren kan van 23 februari tot en met 4 april via www.rvo.nl/nieuwbouw-kerncentrales

Informatieavonden

De Rijksoverheid organiseert verschillende informatieavonden en een webinar voor geïnteresseerden. 

  • Maandag 26 februari: webinar op www.overkernenergie.nl van 20.00 – 21.00 uur 
  • Dinsdag 5 maart: informatieavond in de Stenge, Stengeplein 1, Heinkenszand van 19.00 tot 21.00 uur 

Meer informatie is te vinden op www.overkernenergie.nl/informatieavonden Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief