Tycho Zoon en Manon Arkesteijn
Tycho Zoon en Manon Arkesteijn Foto: Joan Krüse

Tycho Zoon is voorleeskampioen van de provincie Zeeland

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG – Met hooggespannen verwachtingen zitten de regionale finalisten met hun leesboek op schoot. Op de beurt mogen ze voorlezen aan een zaal vol publiek in ZB Bibliotheek van Zeeland. Wie wordt de Zeeuwse Voorleeskampioen?

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Negen basisschoolleerlingen en drie pabo-studenten hebben een fragment uit een jeugdboek gekozen. Sommige kozen voor een humoristisch verhaal, andere voor spanning of juist een emotioneel stuk. Tosca Menten en Jacques Vriens zijn net als andere jaren favoriete auteurs. Hun boeken lenen zich goed om voor te lezen. Maar je hoeft geen alom bekend boek te kiezen om te kunnen winnen. Tycho Zoon (11) won de felbegeerde beker en een razend spannend hoofdstuk uit De Tunnels van Dave Eggers. Met zijn innemende intonatie wist hij het publiek te imponeren. De spanning bracht hij over door ook gebaren te maken en stiltes te laten vallen. Juryvoorzitter Ay Ling van der Spek-Thung (Provinciale statenlid PVDA/GroenLinks) vertelt: “Jouw introductie maakte ons nieuwsgierig naar het boek. Je leestempo was heel goed en je keek de zaal in om het publiek mee te nemen in het verhaal.”

Hele klas mee

Tycho Zoon zit in groep 8 van OBS Theo Thijssen in Zierikzee. Zijn juf, ouders, opa, broertje en beste vriend zijn mee om te supporteren. “Ik lees elke avond met zijn vader, of mijn moeder. Vroeger lazen ze mij voor, maar sinds een paar jaar, lezen we elkaar voor.” Hij wilde graag meedoen aan de voorleeswedstrijd. “Ik had niet gedacht dat ik zou winnen. Rihana uit Goes las voor uit Lampje van Annet Schaap. Dat deed ze heel goed. En Fleur las uit Escape Game van Maren Stoffels. Dat boek ga ik ook lezen. Het lijkt me super spannend.” Tycho gaat als provinciekampioen naar de landelijke finale op 22 mei in Tivoli in Utrecht. Zijn hele klas mag mee en wie weet volgt hij Danischa Bah en Guus Janse op als voorleeskampioen van Nederland.

Pabo-studenten

Manon Arkesteijn (19) was de beste voorlezer van de pabo-studenten. Ze zit in het eerste jaar van de pabo in Vlissingen en leest al haar hele leven. “Ik hou van veel verschillende genres. Thrillers, romans maar ook jeugdliteratuur. Op school hebben we het vak jeugdliteratuur en we moeten twintig boeken lezen. Tien gericht op de onderbouw en tien voor de bovenbouw. Ik loop stage in groep 5 van de Wilgenhof in Middelburg. Elke dag lees ik voor. Voor deze wedstrijd moesten we een boek kiezen uit de canon van Nederland. Zo komt geschiedenis en lezen samen.” Ze las voor uit Hoe fel de zon ook scheen van Arend van Dam. Een verhalenbundel met twintig verhalen over de oorlogsjaren. Jurylid Josien de Graaf (artistiek leider Jeugdtheaterschool en schrijver) vertelt: “Manon heeft haar stem goed gebruikt om het verhaal over te brengen. Ook de andere studentes zijn goede voorlezers. Ik ben blij voor de kinderen die hen later als juf krijgen.” Het derde en laatste jurylid is John Louws, oud-docent jeugdliteratuur. “Voorlezen is kennismaken met verhalen. Met al deze fragmenten uit boeken hebben de voorlezers het publiek kennis laten maken met twaalf boeken.”

Read2Me!

De brugklassers van het voortgezet onderwijs hielden op 3 april al een wedstrijd. De ZB organiseerde deze provinciale ronde van Read2Me! voor zeven kandidaten van verschillende middelbare scholen in Zeeland (Goes, Zierikzee, Tholen en Middelburg) die voorleeskampioen van hun school zijn geworden. Caro Nikijuluw (CSW van de Perre) laat voor uit Hoe overleef ik mezelf van Francine Oomen. Ze mag Zeeland vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale op zaterdagmiddag 1 juni 2024 in Podium Hoge Woerd in De Meern.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief