Afbeelding

Inwoners West-Brabantse gemeenten bewijzen leven zonder afval

Algemeen

ROOSENDAAL – Van de 115 uitgenodigde gezinnen waren er een handjevol aanwezig in het Natuurpodium te Bergen op Zoom. Het afvalbeheerbedrijf Saver NV uit Roosendaal organiseerde een slotbijeenkomst om de resultaten van het project 100-100-100 te presenteren: 100 dagen 100 gezinnen 100% afvalvrij. Afval scheiden is reeds een ingeburgerd begrip. Maar afval drastisch verminderen naar zero waste binnen een huishouden is een andere uitdaging.

Het waren niet alleen de meeste gezinnen die het af lieten weten om te komen, ook twee van de vier wethouders lieten verstek gaan voor de indrukwekkende slotbijeenkomst 100-100-100. Wethouder Hans Wierikx van gemeente Halderberge en wethouder Yvonne Kammeijer-Luycks van gemeente Bergen op Zoom namen de honneurs waar. De cijfers die na 100 dagen uit het project voortkomen liegen er niet om. 115 gezinnen uit de gemeenten Roosendaal, Halderberge, Bergen op Zoom en Woensdrecht laten zien dat een gemiddeld restafval van 6,8 kilogram per week naar 0,8 kilogram gaat bij een leven zonder afval. Het geheim van dit leven zonder afval wordt onthuld door ervaringsdeskundige Emmely-Jane Lowe.

Boodschappen “Ik heb een vreemd verhaal. Het is een rare situatie. Mijn ouders waren echte hippies en toen ik drie kinderen kreeg, schaamde ik mij voor een volle container afval. Ik ergerde me er ook aan. Daar zat ik met een kliko vol  luiers.” Emmely-Jane Lowe vatte de koe meteen bij de horens. “Ik ging op een andere manier boodschappen doen, van volle afvalcontainers naar een paracetamolstripje per maand.” Een man in het publiek sputtert een beetje, dat het onmogelijk is om met een katoenen zak een supermarkt binnen te stappen om hier brood in te laten doen. “Bij de kassa geloven ze je toch niet”, uit hij.

Basisprincipes Het is Lowes ervaring dat geen enkele supermarkt moeilijk doet. “Elke supermarkt plakt een prijssticker op mijn katoenen tas. Bij de kassa reken ik af en thuis haal ik de stickers eraf.” Salades, noten en pasta gaan in eigen bakjes en potten. “Fruitsap koop ik niet. Bij mij staan de kinderen ruzie te maken om sinaasappels te persen. Met acht sinaasappels heb je een fles verse sap. Deze glazen fles wordt steeds gevuld”, laat Emmely-Jane Lowe enthousiast weten. Ze heeft haar leven gezet naar afvalvrij leven en het is haar business geworden. Lowe zweert bij de zero waste basisprincipes: weigeren, verminderen, hergebruik, recycle en compost.

Producent Sara Muijlaert uit Bergen op Zoom is met haar dochter Hanna Dietvorst aanwezig. Zij is de 100 dagen challenge aangegaan. Muijlaert: “Ik vond de zakken chips het moeilijkst.” Haar dochter van 12 jaar heeft haar eigen visie. Hanna Dietvorst: “Als je afval in de natuur dropt, is het niet goed. Als bomen en planten er niet meer zijn, kunnen we niet meer ademen.” Deze jonge generatie is zich bewust van een restafvalfeit. Maar waar de consument drastisch vermindert, daar is nog een wereld te winnen bij de producent. Emmely-Jane Lowe: “Wasbare luiers zijn alleen online te koop. In de winkel zie je ze niet. Anders wordt er niets verdiend. Maar toch, alle kleine beetjes helpen.”

BIJDRAGE CLAUDIA KOOLE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief