Noortje van Lith kwam eerder al bij PAUW vanwege haar strijd tegen ongelijkheid
Noortje van Lith kwam eerder al bij PAUW vanwege haar strijd tegen ongelijkheid

Noortje blijft strijden tegen ongelijkheid

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De tweeëntwintigjarige Noortje van Lith uit Roosendaal strijdt voor een gelijke behandeling voor iedereen in Nederland. Drie maanden geleden startte ze een petitie, waarmee ze hoopt een verschil te kunnen maken in het huidige beleid. Van de 40.000 handtekeningen heeft ze er echter 'nog maar' 4132.

De Participatiewet is op 1 januari 2015 ingevoerd in Nederland en heeft als doel ervoor te zorgen dat meer mensen werk vinden, ook mensen met een arbeidsbeperking. Met deze regeling probeert de overheid werkgevers te stimuleren om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen én te houden. "Een werkgever die een gedeeltelijk arbeidsgeschikte in dienst neemt of houdt, neemt een financieel risico. Daarom biedt de overheid werkgevers financiële voordelen", meldt de Rijksoverheid. Zo wordt het voor werkgevers bijvoorbeeld toegestaan om minder loon te betalen. Het UWV vult het loon dan verder aan met een aanvulling op de Wajong-uitkering.

Oneerlijk

Maar, dat is één van de punten waar de Roosendaalse Noortje van Lith het niet mee eens is. De Participatiewet is volgens haar oneerlijk. "Ik wil graag dat iedereen met een ziekte of een beperking die niet volledig kan werken, een volwaardig loon krijgt en niet onder het bijstandsregime valt. Zij moeten gebruik kunnen maken van een inclusietoeslag van de belastingdienst om toch van een volwaardig loon te kunnen genieten. Als mensen met een beperking een toeslag krijgen boven op hun loon wat ze zelf kunnen verdienen, hoeven ze niet in het bijstandsregime te leven. Een paar organisaties zoals FNV en Wij Staan Op hebben hierop aangedrongen bij de staatssecretaris. Helaas wilde ze hier niets van weten."

Petitie

Noortje van Lith startte daarom drie maanden geleden met een petitie: 'Verander de Participatiewet'. Inmiddels heeft ze 4132 van de 40.000 handtekeningen opgehaald. "Ik had graag gewild dat het sneller verliep maar eigenlijk gaat het nu pas echt lopen", vertelt Noortje. Ze hoopt dat ze de 40.000 handtekeningen in april bij elkaar heeft, omdat de nieuwe plannen dan worden besproken in de Tweede Kamer. "De actie is voor mij geslaagd als ik die 40.000 handtekeningen kan aanbieden aan de kamer en de Kamer echt moet gaan nadenken over een eerlijkere regeling."

Reacties

Hoewel die 40.000 handtekeningen nu nog ver weg lijken, geeft Noortje niet op. "Ik ga door totdat alles goed geregeld is in Nederland. Dat zal zeer waarschijnlijk heel mijn leven zijn." Ze krijgt dan ook veel reacties op haar petitie. "Ik krijg reacties zoals: 'Het is goed dat je niet opgeeft en ga zo door je bent een voorbeeld voor velen'." Ook ondertekenen? Kijk op: actie.degoedezaak.org/petitions/verander-de-participatiewet



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief