Afbeelding

Politiek: 'Vang alleenstaande vluchtelingenkinderen op in Roosendaal'

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal moet, net als andere gemeenten in Nederland, zich aansluiten bij de oproep van verschillende organisaties om alleenstaande vluchtelingenkinderen op te vangen in Nederland. Dat stellen de Roosendaalse fracties van GroenLinks, PvdA en D66.

De Griekse Minister van Burgerbescherming heeft in oktober 2019 al een brief gestuurd naar alle EU-landen, waarin hij vraagt of zij vrijwillig 2.500 alleenstaande kinderen willen herplaatsen vanuit Griekenland. Frankrijk, Finland, Luxemburg, Kroatië en Portugal hebben onlangs toegezegd om kinderen te accepteren. En burgemeesters in Duitsland hebben hun bereidheid geuit om kinderen vanaf de eilanden over te nemen.

"Premier Rutte zegt vooralsnog niet van plan te zijn om kwetsbare kinderen naar Nederland te halen. Het gaat om alleenstaande kinderen die onder erbarmelijke en onveilige omstandigheden verblijven in overbevolkte vluchtelingenkampen in Griekenland. De kinderen wordt de toegang ontnomen tot hun meest fundamentele rechten zoals onderdak, water, eten, medische zorg en onderwijs. Ze zijn extreem kwetsbaar, ze kunnen worden misbruikt, verhandeld en sommigen verdwijnen volledig uit zicht", stellen de drie fracties en daarom willen zij het kabinet op andere gedachte brengen.

"De NOS berichtte afgelopen donderdag dat gemeente Leiden bereid is om 25 vluchtelingenkinderen op te vangen uit de Griekse kampen." Naast Leiden zijn onder meer Tilburg, Leeuwarden, Zwolle, Nijmegen, Groningen, Utrecht en Amsterdam bereid om gevluchte kinderen die geen ouders hebben op te vangen. "Wij menen dat Roosendaal zich bij deze oproep dient aan te sluiten. Zeker vanuit solidariteit en compassie. Wat is de reactie van het college op de noodkreet van de vluchtelingenorganisaties en is het college bereid om zich aan te sluiten bij de oproep?"Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief