Eind dit jaar gaan zij een eigen tiny house bouwen op Stadsoevers.
Eind dit jaar gaan zij een eigen tiny house bouwen op Stadsoevers.

Toekomstige bewoners Tiny Oevers Vlietpark bekend

Algemeen

ROOSENDAAL - De toekomstige bewoners van de tiny houses op Tiny Oevers Vlietpark zijn bekend. Na een spannende selectieronde kan een tiental pioniers eind dit jaar hun eigen tiny house bouwen op Stadsoevers, een nieuw stuk stad in Roosendaal. 


De nieuwe bewoners van Tiny Oevers staan te trappelen om aan het avontuur te beginnen. Ze stappen over van hun reguliere huis of appartement naar een compacte woning met een vloeroppervlak van maximaal 50 m2. Dat past bij hun minimalistische levensstijl. Als je woont met weinig ruimte en spullen, blijft er meer tijd over voor belangrijke, immateriële zaken in het leven. Zoals sporten, erop uit trekken met vrienden, eten met familie en tijd voor jezelf. Daarnaast zijn de nieuwe bewoners echte duurzaamheidspioniers; ze willen zo min mogelijk afval produceren, gebruikmaken van tweedehands en biologisch afbreekbare materialen en zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn. In de huizenplannen zie je dat terug. Daken vangen regenwater op voor de douche en het toilet, zonnepanelen wekken energie op en de bewoners eten liefst groenten uit hun (collectieve) moestuin.

Zelfgebouwd of kant en klaar
Sommige bewoners bouwen hun tiny house helemaal zelf en anderen kopen een kant en klare woning. Opvallende voorstellen die op de toelichtingsavond voorbijkwamen zijn een huis dat met de zon mee beweegt om zoveel mogelijk rendement uit de zonnepanelen te halen. Of een kaswoning waarvan een groot deel van de woning uit glas bestaat, wat het ‘buiten is binnen gevoel’ versterkt.

Samen aan de slag
De bewoners geven samen vorm aan Tiny Oevers. Ze beslissen met elkaar hoe ze bepaalde zaken geregeld willen hebben. “De maatschappij is steeds meer op ‘ik’ gericht. Dit project houdt in dat we samen iets moois maken. Daar word ik blij van,” aldus een van de toekomstige bewoners. Er zijn ideeën genoeg. Zo kan een gezamenlijke ontmoetingsplek tevens workshopsruimte zijn. Apparaten die iedereen nodig heeft zijn voor collectief gebruik. En bewoners helpen elkaar graag een handje waar nodig.
De tiny house bewoners zijn van verschillende leeftijden en gezinssamenstellingen; singles, koppels en een ouder met kinderen. Ze dragen graag bij aan een actieve gemeenschap in Tiny Oevers.

Eerste tiny houses 
Eind van dit jaar bouw eerste tiny houses.
De tiny house pioniers gaan nu eerst aan de slag om hun plannen verder uit te werken. De sanering van het terrein vindt na de zomer plaats. Daarna komen de eerste voorzieningen voor de bouw van de tiny houses eind dit jaar.

Begeleiding
Rezone is door de Gemeente Roosendaal gecontracteerd om het traject op te zetten, de bouw van de tiny houses en de vorming van de gemeenschap te begeleiden. Het bureau heeft veel ervaring met het opzetten van nieuwe woongebieden, waaronder Minitopia in Den Bosch.

Info
Meer informatie is te vinden op de website van Stadsoevers: www.stadsoevers.nlBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief