Joey Boussen herkenbaar op zijn motor
Joey Boussen herkenbaar op zijn motor Foto: Familie Boussen

14-jarige Joey Boussen rijdt in 2021 races op zijn 110cc Ohvale

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL – De in Roosendaal geboren en getogen Joey Boussen heeft een wel heel bijzondere hobby. Hij rijdt op een 110cc Ohvale motor en gaat daar het komende jaar officieel mee deelnemen aan races. Zijn vader Erwin, zelf een fanatiek motorrijder, bleek niet alleen een goed voorbeeld voor Joey te zijn. Hij behartigt alle zaken waar zijn zoon mee te maken krijgt. Omdat Erwin Boussen het in deze sombere coronatijden ook wel eens leuk vond om het over iets positief te hebben, maakte hij de redactie attent op de raceontwikkelingen van zijn zoon.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

“In september 2018 maakte ik in Goes bij Motoport kennis met de minibike. Na een proefles ben ik naar Stichting Pocketbike Promotion in Roosendaal overgestapt. In feite was dat het begin van mijn racen op de minibike. Omdat ik daar erg veel plezier in had, en mijn ouders er ook enthousiast van werden, hebben ze toen voor mij een eigen minibike gekocht”, weet de enthousiaste Joey te vertellen.

“Sinds juni 2020 ben ik op een Ohvale gaan rijden. Dat is een motor met een 110cc motorblok. Omdat het vanwege corona toch een vreemd jaar was, heb ik heel veel kunnen trainen om me de eigenschappen van de motor eigen te maken. Die motor heeft 4 versnellingen en je moet dan ervaren dat snelheid, wegligging en het nemen van bochten in een circuit heel andere technieken vraagt, dan bij de minibike”, vat Joey zijn kennismaking met de nieuwe motor samen.

Joey benadrukt herhaaldelijk dat zijn hobby er een is waarbij de hele familie betrokken is geraakt. “Ik ben tijdens het seizoen, dat loopt van maart tot eind oktober, bijna ieder weekeinde onderweg om te trainen en rijden”. Omdat veel circuits in het noorden van Nederland liggen, gaan mijn ouders dan altijd mee. Door corona is dat nu doorgaans alleen mijn vader”, vat hij de consequenties van zijn hobby samen. Hij benadrukt dat zijn vader naast chauffeur, monteur, manager, websitebeheerder en coach ook de grootste sponsor van zijn hobby is.

“Uiteraard zijn we voortdurend op zoek naar sponsors. Dan gaat het niet persé om mensen die geld geven, maar mensen of bedrijven die je met spullen kunnen helpen. Een helm, handschoenen, olie, een nieuwe ketting zijn zomaar wat zaken die het nodige kosten en waar Joey erg mee geholpen zou zijn. Momenteel is ADM-autoschade een bedrijf dat me helpt wanneer mijn motor is beschadigd vanwege een uitglijder. Zij knappen mijn motor dan netjes op, zodat die tijdens de daarop volgende race er weer op en top uitziet.

Vader Erwin en Joey benadrukken dat de sport ook zorgt voor een grote vriendenkring. "Op het circuit zijn de racers elkaars rivalen, maar ervoor en erna de beste vrienden. Dat geldt ook voor de mensen die de jeugdige racers volgen. Vaak zijn dat de ouders van de racende jongens en meiden”, vat Joey de sfeer in de paddock samen.

In tegenstelling tot wat je zou verwachten heerst er geen angst, wanneer er over de sport wordt gesproken. "Wij als ouders weten wat onze zoon kan en durft. Ook hier moet je het met vallen en opstaan leren, maar het allerbelangrijkste is het plezier waarmee Joey deze hobby beoefent”, sluit vader Erwin het gesprek af. De liefhebbers en nieuwsgierigen moeten vast eens op de website www.joeyracing.nl kijken.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief