Met een druk op de knop werd de website gelanceerd
Met een druk op de knop werd de website gelanceerd Foto: Remko Vermunt

Project ‘Kom het dak op’ van start: 6000 zonnepanelen voor huurders Alwel

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Met een druk op een grote rode knop hebben Rob van Son (vestigingsmanager Alwel) en Cees Uytdewilligen (voorzitter van de Huurdersadviesraad) afgelopen week een nieuwe website gelanceerd: ‘Kom het dak op’. Een nieuw project dat binnen drie jaar tijd duizend woningen van Alwel moet voorzien van zonnepanelen.

In 2018 zijn woningcorporaties AlleeWonen en Woningstichting Etten-Leur gefuseerd. “We hebben toen afgesproken om de meerwaarde van die fusie specifiek in te zetten voor onze huurders”, legt Rob van Son uit als vestigingsmanager van de locatie in Roosendaal. In totaal ging het om een bedrag van 12 miljoen euro dat verspreid werd onder de drie locaties: Roosendaal, Etten-Leur en Breda. “Dat komt dus neer op 4 miljoen euro voor Roosendaal en we hebben het overgelaten aan de Huurdersadviesraad en de gemeente hoe ze dat in willen vullen.” Er waren, natuurlijk, wel een paar afspraken, waarbij vooral geldt dat het ten goede moest komen aan de huurders.

“Dat aanbod hebben we graag aanvaard”, vertelt Cees Uytdewilligen. “We hebben er een lange tijd over vergaderd, maar uiteindelijk hebben we besloten om het bedrag voor een groot deel in te zetten voor de verduurzaming van de woningen.” Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar het levert de huurders ook een besparing op in de woonlasten. Zo werd er vorig jaar aan alle huurders een led-pakket overhandigd met daarin led-lampen. Zo besparen ze op hun energiekosten. “Die eerste actie heeft ongeveer een half miljoen euro gekost.”

Het project ‘Kom het dak op’ is de tweede actie die uitgerold wordt en daarvoor wordt 1,5 miljoen euro uitgetrokken. “In de komende drie jaar gaan we zesduizend zonnepanelen plaatsen op in totaal duizend woningen”, legt Cees uit. Per woning komen er dus zes zonnepanelen beschikbaar. Huurders betalen 4,50 euro per maand voor de onderhoudskosten, maar door de lagere energierekening besparen de huurders zo’n 300 tot 400 euro per jaar. Een flinke opsteker dus voor de huurders.

Met de lancering van de website www.komhetdakop.nl gaat het project officieel van start. “Huurders kunnen nu via de website zichzelf aanmelden”, legt Chris Cockx uit. “Daar kunnen ze allereerst zien of hun woning in aanmerking komt voor het project. Is dat het geval, dan kunnen ze zich aanmelden.” In principe is er sprake van wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Er zijn immers zonnepanelen voor ‘maar’ 1000 woningen, terwijl er zo’n 2200 woningen geschikt zijn in de gemeente Roosendaal. “Het gaat dan om gezinswoningen, want appartementen vallen sowieso buiten dit project”, legt Chris Cockx uit. “Daarnaast is niet ieder dak geschikt voor zonnepanelen en we gaan natuurlijk ook geen zonnepanelen plaatsen op woningen die binnenkort gerenoveerd gaan worden.”

Overigens wordt verwacht dat het nog een flinke klus gaat worden om aan die duizend woningen te komen. “Eén van de redenen die we hebben gehoord vanuit de mensen om zich niet aan te melden, is dat ze denken dat het te goed is om waar te zijn. Maar het is echt zo”, vertelt Hugo Breuers van Led Up solar & lighting. Samen met zijn broer Floris is hij verantwoordelijk voor de uitvoer van het project. “Wij zijn blij dat we als Roosendaalse ondernemers dit project mogen uitvoeren en het is altijd leuk om cadeautjes uit te delen namens iemand anders”, lacht Hugo. Over een paar weken moeten de eerste zonnepanelen al gelegd worden. “Dus zorg dat je op tijd instapt!”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief