Afbeelding

VLP vreest flinke boete van Autoriteit Persoonsgegevens: Gebruikt Roosendaal zelfde wifi-tellers als Enschede?

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Loopt de gemeente Roosendaal, net als de gemeente Enschede, het risico om een flinke boete te krijgen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP)? Dat wil de VLP-fractie weten nu de gemeente Enschede een boete heeft gekregen van 600.000 euro voor wifitracking.

De gemeente Roosendaal heeft de afgelopen jaren gewerkt aan een ‘smart city’. Eén van de onderdelen van die ‘Smart City Roosendaal’ was het meten van data. “Dit is belangrijk om meer inzicht te krijgen in het gedrag van de bezoekers aan de binnenstad van Roosendaal”, stelde de gemeente. 

Smart City Roosendaal heeft het afgelopen jaar een dashboard ontwikkeld waarin verschillende databronnen zijn opgenomen waaronder: data van de slimme passantentellers waarbij unieke bezoekers worden geregistreerd, bezoek parkeergarage, gebruik van de Roospas en nog meer. “Met deze gegevens krijgen we meer inzicht in de ontwikkelingen van het bezoek en kan dit door de jaren heen blijven monitoren.”

Maar, de gemeente Enschede heeft nu een boete gekregen voor het zogenaamde wifitracking. De gemeente Enschede gebruikte namelijk wifi-tellers om het aantal bezoekers te meten, maar volgens de AP konden ze daarmee ook mensen volgen en dat mag niet. Evelien van der Star (VLP) wil nu weten of de gemeente Roosendaal diezelfde wifi-tellers (heeft) gebruikt. Eerder stelde de VLP ook al vragen over de privacy rondom deze gegevens. Destijds liet de gemeente weten dat men wel gebruik maakt van wifi-tellers, maar niet van wifi-tracking.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief