Afbeelding
Foto: Gemeente Roosendaal

Bijzondere trein stopt 4 minuten in Roosendaal: Aandacht voor verbinding met Europa

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Op spoor 4a van het station in Roosendaal stopte maandagochtend om 10.55 uur een wel heel bijzondere trein: de Connecting Europe Express. Dit is een speciaal samengestelde trein als onderdeel van het Europees Jaar van het Spoor 2021. Het is in feite een rondreizende conferentie waarbij gesproken wordt over de mogelijkheden binnen Europa om zoveel mogelijk gebruik te maken van het spoor voor reizigers en bedrijven. 

De trein is een paar weken geleden vertrokken vanuit Lissabon en eindigt zijn reis op 7 oktober in Parijs. Tijdens deze reis doet de trein 100 Europese steden aan, waaronder Amsterdam, Rotterdam en maandagochtend dus ook Roosendaal. En dat is niet gek, want Station Roosendaal bestaat sinds 1854 als grensstation van de oudste spoorverbinding van Nederland met België en ligt niet voor niets op wel drie verschillende corridors van het Trans-Europese Transportnetwerk. 

Maandagochtend werd dan ook gesproken over eventuele kansen om Roosendaal, Brabant en Nederland beter te verbinden met België en verder. Denk aan het realiseren van seamless travel tussen Roosendaal, Antwerpen en vele verre steden. Denk ook bijvoorbeeld aan de uitrol van het Europese treinbeveiligingssysteem ETCS/ERMTS. Een van de eerste baanvakken waar uitrol gepland staat in Nederland is ,jawel, in Roosendaal. Dit gaat straks ook meer mogelijkheden bieden om grenzen te beslechten. 

“Wij hebben de ambitie om ons weer te laten gelden in het verbinden van Europa. Er worden plannen ontwikkeld om de spoorknoop Roosendaal in het Euregionale spoornetwerk te versterken, qua dienstregeling, frequenties van (IC)treinen en ook om het station meer internationale allure te geven.”, aldus de gemeente Roosendaal.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief