Afbeelding
Foto:

Kinderboekenweek: ‘Als ik eenmaal bezig ben in een goed boek, dan kan ik niet meer stoppen’

Door: Remko Vermunt Algemeen

De Roosendaalse Saskia van den Brand heeft een drukke week achter de boek. Als schrijfster bezocht zij verschillende scholen én bso’s om kinderen voor te lezen én hen te leren om zelf verhalen te schrijven. “De Kinderboekenweek is geweldig, maar het belang van lezen en schrijven is ook in de 51 andere weken van het jaar noodzakelijk.”

Volgens Saskia is de Kinderenboekenweek ontzettend belangrijk. “Tot en met groep vijf zie je dat kinderen lezen ontzettend leuk vinden. Vanaf groep 6 is sprake van een leesdip die eigenlijk niet meer wordt ingehaald, maar in iedere klas heb je kinderen die graag lezen. Het is aan ons om kinderen te blijven prikkelen. Ik vind zelf dat (voor)lezen bijvoorbeeld een onderdeel moet zijn van de dag. Ook bij de bovenbouw. Ik ben al op tientallen scholen geweest en kinderen vinden het prachtig. Ook, omdat kinderen gebaat zijn bij rust om op te laden van alle indrukken die ze per dag te verwerken krijgen. Ik zie wel een groot verschil tussen scholen en klassen. Als je een juf of meester hebt die zelf graag leest en daar aandacht voor is, zie ik ook dat kinderen het leuker vinden. Datzelfde geldt voor ouders. Goede voorbeelden zijn van onschatbare waarde.” 

Zelf las Saskia als kind enorm ontzettend veel. “En nu nog steeds. Ik lees nu iedere week minimaal 1 boek. Ik had vroeger een lamp die vastzat aan een plank. Ik las net zolang, totdat mijn ogen te moe werden. Ik vond het vreselijk als ik moest stoppen met lezen. Als je eenmaal bezig bent in een goed boek, dan kan ik niet meer stoppen.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief