Afbeelding
Foto: Marloes Otte

Lichtjes op oorlogsgraven: ‘We hopen een nieuwe generatie aan te spreken’

Door: Marloes Otte Algemeen

ROOSENDAAL - De Dutch Polar Bears plaatsen op 24 december een kaarsje bij 194 oorlogsgraven verspreid over de begraafplaatsen in Roosendaal, Nispen en Wouw. Vier graven worden extra uitgelicht, om deze personen echt een gezicht te geven. “We willen laten zien dat deze mannen en vrouwen, die de hoogste prijs hebben betaald, ook met kerst niet worden vergeten.” Wij spraken drie van de initiatiefnemers. Vandaag: Lars de Graaf.

Als leerling van het Norbertus Lyceum koos Lars samen met Daan Breugelmans, Job Elshout, Casper van Loon en Kim Witteveen de Polar Bears als onderwerp voor hun profielwerkstuk in 2016. De Polar Bears is de naam van de 49th West Riding Infantry Division uit Engeland, zij zijn de bevrijders van Roosendaal. Op de Kade staat om die reden de zuil met de ijsbeer. Lars legt uit: “Ik vond het altijd al een interessant onderwerp, ik stelde me vragen als waar komt onze vrijheid vandaan? Vooral Daan trok me mee in zijn enthousiasme. We gingen uitzoeken wat er nu precies gebeurde in Roosendaal tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik hoorde de verhalen van mijn grootouders en zo kwam het steeds meer op mijn pad. Inmiddels is het een uit de hand gelopen hobby.”

Lars studeert nu, hoe kan het ook anders, Geschiedenis in Leiden. Nu Stichting Dutch Polar Bears in oprichting is, ziet hij een rol van secretaris voor zichzelf. Hij werkt graag aan presentaties en documentaires en onderhoudt de mailcontacten. Ze willen het professioneler gaan aanpakken, al zijn er al mooie documentaires en podcasts gemaakt. “We krijgen ondersteuning van Johan Pieters en André van Roomen, een neef van de op 31-5-1944 tijdens het bombardement omgekomen Maria van Roomen. We ontmoeten veel mensen met grote eerbied voor de oorlog, ook bij herdenkingen in andere steden. We krijgen hun ervaring en expertise. De verhalen worden schaarser, de mensen die het hebben meegemaakt vallen weg. We hopen een nieuwe generatie aan te spreken, zodat we nooit vergeten.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief