Afbeelding

VLP en PvdA willen gedumpte fietsen sneller uit het plantsoen: ‘Niet twee weken laten liggen’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Een fiets die in de bosjes is ‘gedumpt’ moet anders behandeld worden dan een fiets die wel érg lang in een openbaar fietsenrek staat. Dat stellen Alex Raggers (VLP) en Björn Rommens (PvdA) in een brief aan het college van burgemeester en wethouders.

De twee politieke partijen worden door omwonenden regelmatig aangesproken als het gaat om onbeheerde fietsen in de gemeente Roosendaal. “Zoals een verlaten fiets in een plantsoen, in de bosjes. Het kan een dumping betreffen door de eigenaar, of balorigheid door anderen dan de eigenaar van de fiets, maar het kan ook een tactiek van fietsendieven zijn om de fiets te stelen en deze op een later, veiliger moment op te halen”, stellen Raggers en Rommens. 

Als zo’n fiets geregistreerd staat als gestolen, wordt hij meegenomen. “Staat de fiets niet als gestolen geregistreerd dan kunnen wij de fiets alleen weghalen als deze meer dan twee weken op dezelfde plek blijft staan. Tijdens ons onderzoek maken we een foto en doen wij een label om de fiets. Twee weken later controleren we of de fiets er hetzelfde bijstaat. Als dat zo is dan beschouwen we de fiets als een verloren voorwerp en halen we de fiets weg. Het kan dus twee weken duren voordat de fiets weg is”, kreeg een bewoner als reactie op zijn melding.

Volgens de twee fracties is dat echter niet de beste manier om diefstal tegen te gaan. Zij willen dat er per situatie gekeken wordt hoe er gehandeld moet worden. “Bent u het met onze fracties eens dat een fiets die (op een verdachte manier) in een plantsoen ligt anders behandeld moet worden dan een onbeheerde fiets die lang in een fietsenrek staat? En bent u het met onze fracties eens dat een fiets in het plantsoen niet twee weken lang daar moet liggen in het belang van ‘onderzoek’, maar dat deze beter gelijk afgevoerd dan wel veilig gesteld moet worden?”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief