Afbeelding

Eigen bieb voor speciale scholen

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

ROOSENDAAL -De leerlingen van SBO De Sponder en SO De Fakkel krijgen eigen bibliotheek. Burgemeester Han van Midden opent dinsdag bibliotheek De Zonneboom. Voor het verbeteren van technisch lezen, begrijpend lezen, woordenschat en leesbeleving werken SBO De Sponder en SO De Fakkel nauw samen in hun gezamenlijke pand De Zonneboom. Dankzij de samenwerking met Bibliotheek West-Brabant en het landelijke concept ‘Bibliotheek op School’, krijgen de leerlingen een eigen bibliotheek.

Een kind dat vijftien minuten per dag leest, leert minstens 1000 nieuwe woorden per jaar. Het bieden van voldoende leesmateriaal is dus essentieel voor de ontwikkeling van een kind. Op De Sponder en De Fakkel zitten veel kinderen voor wie leeskilometers maken niet vanzelfsprekend is, waardoor het extra belangrijk is om hen de aandacht en faciliteiten te bieden die nodig zijn om te komen tot leesplezier. Door te werken met leesbevorderingslessen en de structurele wekelijkse inzet van een leesconsulent, komen de leerlingen steeds een stapje verder. De gemeente Roosendaal ondersteunt en financiert ‘de Bibliotheek op School’, waarbij scholen, gemeenten en bibliotheken samenwerken aan leesbevordering en -motivatie op basisscholen.

Els van der Westen, schoolleider De Fakkel, is trots op de eigen bibliotheek voor de leerlingen van beide scholen. Els: “Ontzettend fijn dat we onze leerlingen de mogelijkheid kunnen bieden zich nog verder te ontwikkelen op het gebied van lezen, taal en woordenschat.”

Sinds 2018 delen de twee scholen voor gespecialiseerd onderwijs één gebouw. Als expertisecentrum kunnen zij zo inspelen op de vragen die ze tegenkomen in het gespecialiseerd onderwijs en een dekkend aanbod bieden. De samenwerking is aantoonbaar van meerwaarde voor het bieden van passend onderwijs en levert een bijdrage aan het vergroten van de expertise van professionals die met leerlingen werken die extra aandacht nodig hebben.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief