Debby Lips-Schoonen: 'Iedere werkdag kan ik met trots terugkijken op kleine dingen'
Debby Lips-Schoonen: 'Iedere werkdag kan ik met trots terugkijken op kleine dingen' Foto: Marloes Otte
OP DE WERKVLOER

Debby Lips-Schoonen: ‘Je kunt echt iets bijdragen en iedere dag is anders’

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

Niemand kan mooier over een beroep vertellen dan degene die er dagelijks mee bezig zijn. Wie zijn de mensen achter het beroep, wat zijn hun drijfveren? Wat maakt hun vak de moeite waard, elke werkdag weer? En hoe ziet die werkdag er eigenlijk uit? Deze week: Debby Lips-Schoonen.

Als pedagogisch medewerker bij Kober kinderopvang vind ik het heel fijn iets te betekenen in de ontwikkeling van kinderen. Je kunt echt iets bijdragen en iedere dag is anders. Kober is weliswaar een grote organisatie, maar voelt als kleinschalig. De voordelen van werken voor een grote organisatie zoals Kober zijn de doorgroeimogelijkheden en de professionaliteit van de organisatie. Op dit moment studeer ik Associate Degree Pedagogisch Specialist bij Fontys Hogescholen in Tilburg. Ik ben deze opleiding gestart in mijn zoektocht naar persoonlijke verrijking. Kober denkt en helpt hier erg aan mee. Met deze studie zijn doorgroeimogelijkheden naar bijvoorbeeld Pedagogisch Coach mogelijk. Wie weet wat er binnen Kober nog op mijn pad gaat komen!

Hoe ben je in dit beroep gerold?
Als tiener wist ik al dat ik in de kinderopvang wilde gaan werken, maar dacht niet verder dan: “Het lijkt me leuk om iets met kinderen te gaan doen.” Nu denk ik: “Wauw! Er zit zoveel meer achter!” Bijvoorbeeld het educatieve aspect, zoals de taalontwikkeling bij kinderen met een achterstand. Het is mooi om te zien dat ze zich prettig voelen bij ons in de groep en steeds meer durven zeggen. Ik zit sinds 1998 in dit vak en je merkt dat je steeds meer ervaring krijgt met de kindontwikkeling. Het allerbelangrijkste is dat kinderen zich op hun gemak en veilig voelen. Vanuit daar gaan ze op ontdekking. Samen met mijn collega’s is het mijn taak om kinderen die veiligheid te bieden en uit te dagen om op een leuke speelse manier te groeien in hun ontwikkeling. Het is echt niet alleen “even op kindjes passen”, zoals wel eens wordt gedacht.

Hoe ziet je werkdag eruit?
Ik werk drie ochtenden op de peutergroep. We starten om acht uur ‘s ochtends en twintig minuten later zijn de kinderen er. Om half twaalf worden de eerste kinderen opgehaald. Sommige kinderen blijven tot half twee en lunchen mee. Na het opruimen en schoonmaken zijn we om twee uur klaar. Daarnaast werk ik tien uur als administratief medewerker voor de Kober unit Tolberg/Kroeven. Tijdens deze uren houd ik me bezig met allerlei ondersteunende taken voor de 12 locaties in deze wijken. Dit vind ik een leuke afwisselende baan naast de dagen dat ik op mijn peutergroep sta. De ochtend heeft een vaste structuur, maar blijft altijd interessant en nieuw want geen dag is hetzelfde als je werkt met kinderen! We werken elke vier weken met een ander ontwikkelingsthema. We kijken aan de hand van een observatiesysteem waar een kind behoefte aan heeft en al spelenderwijs dagen we het kind uit.

Welke kwaliteiten heb je nodig als pedagogisch medewerker in de kinderopvang?
Liefde voor kinderen is wellicht een open deur, maar uiteraard staat dat centraal. Je moet een duizendpoot kunnen zijn en goed kunnen observeren, communiceren en organiseren. Bijvoorbeeld in het contact met ouders en bij het uitwerken van een thema. Iedere collega voegt op zijn of haar eigen manier iets toe aan het team. De één is handig met muziek, een ander in knutselen. We vullen elkaar goed aan. Soms merk ik aan mezelf dat ik 24/7 met kinderen bezig ben. Bijvoorbeeld als ik in een winkel loop en denk: “Dat is leuk voor in de groep”. Het is een leuk aspect aan dit werk, maar tegelijkertijd ook een valkuil.

Werk je altijd op een vaste locatie?
Ik werk bij Kober peuteropvang Vondel in de Kroeven. Op dit moment merk ik dat het door de personeelskrapte in de kinderopvang soms een enorme puzzel is om de planning rond te krijgen. Je moet wel eens invallen of je werkt met invallers. Ik ervaar dan wel eens werkdruk. Met een vast team ben je beter op elkaar ingespeeld en dat ervaar ik als rustiger. Er is dan meer structuur en je kunt meer overleggen.

Wat vind je het meest typerend voor dit beroep?
Iedere werkdag kan ik met trots terugkijken op kleine dingen. Bijvoorbeeld als een kind een bepaalde vaardigheid leert, waarop we al een tijdje aan het oefenen zijn. Het voelt erg bijzonder om ‘mijn peuters’ te zien groeien en ontwikkelen op hun eigen niveau. Als ze dan doorstromen naar de basisschool en “Hoi, juf Debby!” over het schoolplein roepen voel ik mij erg trots!

Naam:
Debby Lips-Schoonen

Leeftijd:

43 jaar

Woont in:

Roosendaal

Opleiding: 

MBO SPW en studeert nu voor Pedagogisch Specialist

Functie en bedrijf: 

Pedagogisch medewerker en administratief medewerker bij Kober kinderopvang

Hobby’s: 

Op vakantie gaan, feestjes, leuke dingen doen met familie, vriendinnen en gezin

Debby Lips-Schoonen

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief