Afbeelding
Foto: Henny van Belkom

Klein wonen en groots genieten in tiny houses

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

“Mijn vriend en ik hadden altijd al interesse om in een tiny house te gaan wonen. Toen ik voor studie in de Verenigde Staten enkele maanden in een kleine kamer uit mijn koffer had geleefd, wist ik zeker dat een tiny house voor mij ideaal was. Mijn vriend woonde in een voor ons gevoel groot appartement en toen ik terug was zijn we ons serieus in tiny houses gaan verdiepen.” Sinds enige tijd woont Stephanie met haar vriend in hun tiny droomhuis in Roosendaal.

Na het bekijken van veel filmpjes op YouTube ging het stel aan de slag met het maken van een ontwerp. “We zijn gewoon begonnen met schetsen maken. We hebben eindeloos in de woonkamer zitten puzzelen en op de vloer uitgemeten wat de gevolgen van bepaalde maten en keuzes waren.” Het stel kwam tot een ontwerp en ze namen een bouwkundig tekenaar in de arm die gespecialiseerd is in tiny houses voor de technische tekeningen. Het werd een modulair opgebouwd huisje, dat ze zelf in een jaar tijd bouwden met de hulp van familie en vrienden. 

Het vinden van een plek voor het droomhuis was lastiger. “Tiny houses zijn een onbekend fenomeen voor bestemmingsplannen. Doordat ze niet op een fundering staan, gaat het formeel om een mobiel verblijf. In Breda leek een mogelijkheid te komen, maar dat kwam uiteindelijk niet van de grond”, aldus Stephanie die met haar vriend gelukkig een plek kreeg bij Tiny Oevers, een tijdelijke woonlocatie in Stadsoevers in Roosendaal gecreëerd door Minitopia in opdracht van Gemeente Roosendaal. 

Tiny Oevers bestaat nu al een jaar en zaterdag was de officiële opening. De tien tiny houses van maximaal 50m2, zijn zelf bedacht, samengesteld of geplaatst door de bewoners. Opvallend innovatief in het ontwerp en in het hergebruik van materialen. En gebouwd met veel aandacht voor duurzaamheid. Ook het terrein is in co-creatie met de bewoners aangepakt. Inmiddels is het tuingedeelte af en staat het vol in bloei.

Hoe verschillend de achtergronden, kennis en (levens)ervaringen van de bewoners ook zijn, ze hebben naast de lang bestaande wens om kleiner te wonen nog een ander ding gemeen: ze leven liever in een ‘wij’ dan in een ‘ik’ samenleving. Dit is dan ook terug te zien in het gemeenschappelijke groen gebied. Dit gebied hebben de bewoners gezamenlijk vorm gegeven met een ontmoetingsplek in het midden van het terrein. Bewoners Eshter en Alex vertellen over hoe hun huis is gebouwd. “We hebben gewerkt met tweedehands kantoorunits die in een u-vorm zijn geplaatst. Om van de kantooruitstraling af te komen hebben we de gevel bekleed met hout, dat in vrolijke kleuren geschilderd is. Zo creëren we een Ibiza-stijl huisje aan de Vliet. Naast de kantoorunits hebben we gebruik gemaakt van zo veel mogelijk tweedehands en duurzame materialen. Op deze kunnen we laten zien dat ook met bestaande materialen al veel mogelijk is.”                                                                                 

Tiny Oevers maakt onderdeel uit van het stedelijke ontwikkelgebied Stadsoevers. Stadsoevers Roosendaal is een groene, duurzame wijk met kabbelend water en dichtbij de binnenstad. Het gebied combineert sport en recreëren met wonen en werken. Tiny Oevers past goed in dit groene duurzame karakter en dat is terug te zien in het innovatieve karakter van de woningen.

Voor toekomstige bouwers heeft Stephanie twee adviezen: “Realiseer je waar je aan begint. Voor sommige stellen is het in elkaar zetten van een kast al een relatietest. Maak daarnaast een analyse van de spullen die je echt nodig hebt.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief