Afbeelding

Herinneringen aan vroeger herleven bij Roosendaalse Wielerclub

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

Wielervereniging Roosendaal, WVR organiseert op zaterdag 22 oktober in de namiddag een reünie bij Huis Ten Halve, Kruisstraat 60 te Roosendaal. De organisatoren verwachten dat oud-leden en andere betrokkenen van deze allereerste wielervereniging in Roosendaal een schoolvoorbeeld van pure nostalgie gaan herbeleven met elkaar. Al zo’n 300 mensen hebben zich opgegeven om dit feest van wielrengeschiedenis mee te vieren. Ex-renners van W.V.R. kunnen zich aanmelden via: janenmiekbuijk@home.nl ( 0165-553113)

ROOSENDAAL - In de jaren ’68 en ’69 ontmoetten de Roosendalers Cor Hellemons, Jos Aarts, Toon Groffen en Vic Melsen elkaar regelmatig bij wielerwedstrijden in Zeeland en Noord-Brabant. Hun zoons namen wekelijks deel aan de in de regio Roosendaal georganiseerde wedstrijden van de KNWU. In die periode had Roosendaal nog geen wielervereniging maar wel vele in Roosendaal of omgeving wonende renners. De mannen besloten toen een wielervereniging op te richten. Wieler Vereniging Roosendaal (WVR) zag het levenslicht op 15 september 1969. De aanwezigen bij de oprichtingsvergadering kozen rood-wit als clubkleuren.

DOOR MARJANNE HAVELAAR

In de jaren ’70 groeide WVR uit tot een wielerclub met veertig vrijwilligers, een eigen mecanicien, meerdere ploegleiders en een aantal bestuursleden. De club beschikte al snel over een KNWU licentie. 

De meeste wedstrijden en trainingen waren in de begintijd op de openbare weg. Het baanwielrennen werd echter steeds populairder. Door de nieuwe club maakte het pas in ere herstelde wielerbaantje in Oudenbosch een bloeiperiode door. In de jaren zeventig leerden vrijwel alle wielrenners uit de verre omgeving bij wielerbaanschool ‘Oudenbosch’ de kneepjes van het wielrennen. Dat gold niet alleen voor baanrenners, ook wegrenners kregen er een heuse wielrenopleiding. Jammer genoeg was de baan niet overdekt en vaak moesten trainingen en wedstrijden worden afgelast, omdat de baan niet berijdbaar was. Overdekken bleek geen optie en toen de belangstelling van de wielrenners voor ‘Oudenbosch’ steeds minder werd, nam WVR afscheid van deze locatie.

Ruim tien jaar lang bestond WVR aleen voor amateurs, maar op 9 mei 1982 organiseerde de club voor de eerste keer een profkoers op de Borchwerf. Daar deden maar liefst vjiftig profrenners aan mee, waaronder Fred De Bruyne, Adrie van der Poel en Bert Oosterbosch. In de West-Brabantse regio was WVR de enige die het aandurfde een profkoers te organiseren. Ze hadden een begroting van 20.000 gulden beschikbaar als startgeld, maar voor de toprenners moest nog flink wat extra geld bij elkaar worden gezocht. De winnaar werd Wies Van Dongen. Adrie van der Poel werd tweede. Oud-Wereldkampioen baanwielrennen, de Roosendaaler Jef van de Vijver( Kopenhagen 1937 en Amsterdam 1938), zei bij die gelegenheid dat WVR de wielersport in West-Brabant een nieuw gezicht had gegeven.

Bij de viering van het zilveren jubileum in 1994 was de vereniging nog springlevend, maar in de jaren daarna daalden de ledenaantallen. Pogingen om nieuw bloed aan te trekken leverden onvoldoende resultaat op om WVR levensvatbaar te houden. Het bestuur heeft toen met pijn in het hart besloten om eind 2001 te stoppen met Wielervereniging Roosendaal.[n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief