Afbeelding
Foto: Amy Klaverveld
Aan de keukentafel

‘Vanaf dag één dat ik binnen Gommeren werkzaam was, werd ik in alles vrijgelaten’

Door: Amy Klaverveld Algemeen

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts wakker van? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Met deze week: Avalon Tegelaar-Gommeren.

Avalon, Gommeren sfeer & advies is een echt familiebedrijf. Hoe ben je daar ingestroomd?

“Gommeren is zo’n 53 jaar terug opgericht door mijn opa en oma en mijn ouders namen het stokje veertig jaar terug over. Ikzelf ben zo’n twaalf jaar terug bij het bedrijf gaan helpen en sinds vier jaar is het mijn zaak geworden.”

Was het al vroeg duidelijk dat je de lijn binnen het familiebedrijf door zou zetten?

“Mijn ouders hebben dat niet perse gestimuleerd. Voor mijn afstuderen zat ik wel in dezelfde soort bedrijven als Artex en ik kreeg een baan aangeboden bij Luxaflex. Omdat dat allemaal in dezelfde branche zit, begon het toen wel te kriebelen. Mijn vader heeft jaren terug een zwaar ongeluk gehad, hij werd bij het oversteken voor de winkel aangereden. Toen kon hij niet al het werk meer doen en ben ik in de weekenden gaan helpen. Dat was wel een uitdaging, omdat ik dan ook bij de concurrentie werkte. Uiteindelijk heb ik dan voor het familiebedrijf gekozen.”

Dat is een flink verschil met de studie die je deed, international marketing. Ging die overstap soepel?

“Ja en nee.. Vanaf dag één dat ik binnen Gommeren werkzaam was, werd ik in alles vrijgelaten. Gelukkig had ik wel een vangnet, ik kon nog geregeld sparren met mijn vader over hoe hij bepaalde zaken zou aanpakken. Ik heb nooit spijt gehad van mijn beslissing. De grootste uitdaging was de grootte van het bedrijf. Ik studeerde af bij een groot bedrijf met een heel groot team. Hier hebben we een heel klein, maar hecht team, waarvan twee collega’s mijn ouders zijn. Dan wordt je wereldje wel ineens erg klein.”

Je studeerde dus marketing maar je bent nu eigen baas. Heb je altijd al ondernemer willen worden? 

“Ik ben altijd heel creatief geweest. Tijdens mijn studietijd begon ik met een studiegenoot een marketingbureau waarbij we advies gaven aan andere bedrijven. Dat had ik best willen doen, of dat binnen mijn eigen bedrijf was of niet maakte mij niets uit. Het ondernemerschap heeft er wel altijd ingezeten denk ik. Toen ik een jaar of 7 was wilde ik graag een televisie op mijn kamer. Dat mocht van mijn ouders, maar daar moest ik wel voor werken. Zo heb ik meerdere malen op Koninginnedag lappen stof verkocht voor een gulden en ik heb zelfs nog een ‘tamagotchi-crèche gehad. Zo is de ondernemer binnen mij wel gegroeid denk ik zo.”

Hidde, jouw man, zit inmiddels ook in het bedrijf. Hoe is dat eigenlijk verlopen? 

“Hidde is in 2017 in het bedrijf gekomen. Hij wilde steeds meer achter de schermen draaien bij de binnendienst, zodat ik aan de voorkant mijn creativiteit kwijt kon. Dus toen hij er bij kwam, kon hij nog op alle facetten meekijken. Kort daarna overleed één van onze collega’s en een van de stoffeerders vertrok. We zochten natuurlijk iemand nieuws voor de buitendienst zodat Hidde toch nog naar binnen kon. Toen hebben we een vader van de school van de kinderen gevraagd. Uiteindelijk is hij een van de beste vrienden van mijn man geworden nu wil Hidde niet meer naar binnen. Die vermaken zich prima met zijn tweeën buiten.”

Dat moet een bijzondere verhouding zijn.

Het is echt superleuk om te zien. Voor die vriend, Ruud, voelt het ook niet als werk. Het is altijd leuk en gezellig. In de corona periode zaten we natuurlijk met de kinderen en de winkel moest dicht. Toen moesten we creatief zijn. Zijn vriendin zit in de zorg dus die moest continu werken en we wilden dat Ruud zelf ook bleef werken. Dus toen zeiden wij ‘Joh, breng de kinderen maar, geen probleem!’. Dus toen zaten er vier kinderen aan de keukentafel. Zo helpen we elkaar.”

Als laatst, met wie zou jij nog aan de keukentafel willen zitten?
“Ik denk met mijn oma, die is de zaak 53 jaar terug gestart. Ze overleed zo’n vijf jaar terug, vlak voor het tekenen van de verbouwplannen. Ze heeft mijn plannen niet meer meegekregen. Ik zou graag willen weten hoe ze het allemaal zou vinden. Dan is het cirkeltje ook mooi rond.”

Naam:
Avalon Tegelaar-Gommeren
Leeftijd:
36 jaar
Bedrijf:
Gommeren sfeer & advies
Getrouwd:
Al tien jaar met Hidde
Kinderen:
Jurre (9)
Wout (6)
Hobby’s:
“We houden heel veel van uit eten gaan en met vriendinnen doe ik veel afspreken en borrelen. Met het gezin gaan we veel naar pretparken. Dat is meer met het gezin.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief