Afbeelding
Foto: Leergeld Roosendaal

Stichting Leergeld Roosendaal wil dat alle kinderen mee kunnen doen op school

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

ROOSENDAAL - Stichting Leergeld Roosendaal wil dat elk kind kan meedoen op school. Als dat door geldgebrek niet lukt, zoekt de stichting naar oplossingen. Dit doen ze door te werken met vrijwilligers die veel weten van armoedeproblemen. De vrijwilligers helpen ouders met afspraken, de coördinatie en het afhandelen van aanvragen.  

De armoede in Nederland neemt toe. Er komen steeds meer kinderen die opgroeien in armoede. “Het is een probleem wat niet gemakkelijk op te lossen zal zijn maar wij als plaatselijke organisaties kunnen wel proberen om de pijn enigszins te verzachten.” De (huidige) Stichting Leergeld Roosendaal startte haar activiteiten in 2004. In de beginjaren waren ze actief op het gebied van onderwijs, welzijn, sport en cultuur. Vanaf 2013 richt de stichting zich alleen op onderwijs en welzijn. Leergeld Roosendaal helpt kinderen van 4 tot 18 jaar uit gezinnen met een laag inkomen die in de gemeente Roosendaal wonen. “Het is gestart door het initiatief van oud VMBO leerling Frans van Haren. Samen met voormalig voorzitter Wim van Leuven wilden zij ervoor zorgen dat alle kinderen mee kunnen doen op school”, aldus voorzitter Carina Reuvers. 

De stichting zorgt ervoor dat kinderen die opgroeien in armoedesituaties, mee kunnen doen op school. “Kinderen moeten mee kunnen op schoolreisjes. Moeten op een passende fiets naar school kunnen fietsen en hebben een computer nodig om hun huiswerk te maken.” Helaas overkomt het veel kinderen dat er thuis niet genoeg geld is. “Als ouder wil je niets liever dan dat je kind overal aan mee kan doen. Maar als er thuis niet genoeg geld is, is dat lastig. Soms kan de gemeente helpen, maar niet altijd.”

Financiën
De stichting werkt niet met betaalde beroepskrachten maar met vrijwilligers. Met behulp van gemeente Roosendaal ontvangt de stichting subsidie. “We werken nauw samen met de gemeente Roosendaal. Als een gezin bij ons aanklopt voor hulp, wijzen we altijd eerst op de mogelijkheden die de gemeente biedt. Maar er is meer nodig om alle kinderen te helpen. Daarom zamelen we geld in, bijvoorbeeld via giften, subsidies en sponsoring. Met dit geld kunnen we extra steun bieden. Zo voorkomen we dat kinderen aan de zijlijn van de samenleving komen te staan.”

Opzoek naar versterking
De stichting is opzoek naar intermediairs, vrijwilligers en bestuursleden “Intermediairs zijn de vrijwilligers die op huisbezoek gaan bij de aanvragers om de informatie te verzamelen die nodig is om de aanvraag te boordelen. Naast intermediairs zoeken we ook vrijwilligers voor allerlei extra acties die wij uitvoeren gedurende het jaar. Zoals het verzorgen van schoolmaterialen voor vluchtelingenkinderen.” Tot slot is Leergeld Roosendaal ook opzoek naar bestuursleden. “Om de continuïteit van ons aanbod voor gezinnen die in armoede leven te waarborgen, zoeken we ter uitbreiding van het huidige bestuur, nieuwe bestuursleden die met ons mee willen denken. Het gaat dan zowel om het meebesturen van de huidige organisatie en om het meedenken over de toekomst van de organisatie.”

Contact opnemen
Als je vrijwilliger wil worden voor Leergeld Roosendaal kan je contact opnemen met een van de bestuursleden. Dit kan door te bellen naar 0165 - 399 150.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief