Afbeelding
Foto: Marloes Otte

Theo Schoonen en Piet van Meel nieuwe Bruggenbouwers 2022

Door: Marloes Otte Algemeen

ROOSENDAAL – Met een gezellige lunch in de Gewelvenzaal van het Oude Raadhuis werden afgelopen donderdag twee nieuwe Bruggenbouwers benoemd. Burgemeester Han van Midden kon Theo Schoonen uit Roosendaal en Piet van Meel uit Wouw verrassen met een oorkonde en een door Coderdojo ontworpen brug. Met een vals voorwendsel waren de twee heren naar de bijeenkomst gekomen. Al voelden ze wellicht al nattigheid, omdat ook familie erbij mocht zijn. De burgemeester vond dat hij iets heel moois mocht doen. “Bruggenbouwers zijn bijzondere mensen, ze maken elke dag kleine verschillen in de gemeente. Maar door het verbinden van mensen aan elkaar, ontstaat er iets groots. Heel belangrijk, zeker in deze roerige tijden.” 

Een Bruggenbouwer doet vanuit de schaduw iets ogenschijnlijks kleins, maar wat voor hunzelf en individuele bewoners veel betekenis heeft. Ze helpen mensen verder, bouwen een brug door verbintenissen te leggen met bijvoorbeeld andere initiatieven. Theo Schoonen en Piet van Meel voldeden aan de criteria en werden zo gekozen door een speciale commissie, bestaande uit Bibliotheek West Brabant, Stichting Social Klus en gemeenteraadslid Annette Gepkes.

De Bruggenbouwerprijs werd vorig jaar voor het eerst uitgereikt. De eer viel toen ten beurt aan Ingrid de Graaf, Hans van den Hout en Ton Roelofs. Zij mochten ook nu mee lunchen, al moest Ton Roelofs het vanwege zijn gezondheid afzeggen. Hij stelde wel een passend gedicht op, genaamd “Het Gewoon Zijn”, welke de burgemeester voorlas.

Piet van Meel werd maar liefst door vier personen genomineerd. Hij is bij vele initiatieven in Wouw betrokken als coördinator en in een aantal voorzittersfuncties. Zijn drijfveren zijn een schoon en leefbaar dorp. Een bruggenbouwer is hij eigenlijk al van jongs af aan. “Ik kom uit een gezin van negen en ben zelf nummer zes. Als ik van de oudere gezinsleden op mijn kop kreeg, mobiliseerde ik de jongere om e.e.a. aan te pakken. Het kenmerkt me tot de dag van vandaag. Als ik denk dat ik iets kan doen, dan ga ik aan de slag. Ik vind Wouw een prachtige plaats en ben blij dat het dorp naast mij vandaag in het zonnetje staat.” Han van Midden zegt dat dit een Bruggenbouwer typeert. Ook zoekt deze naar een oplossing en maakt niet alleen een melding ergens naar toe, als er een probleem optreedt.

Theo Schoonen werd genomineerd door collega’s bij Don Bosco. Karin Jacobs legt uit: “We kunnen altijd een beroep op hem doen. Ook heeft hij ons enorm geholpen met onze verhuizing. Theo is 85 jaar, maar als je hem nodig hebt, komt hij weer met zijn karretje. Zijn motto is “Ik kom eraan!” Wij vinden dat echt bijzonder.” Ook bij de St. Josefkerk is Theo actief. Hij is na zijn pensionering daar min of meer in het vrijwilligerswerk gerold. Piet: “Ik werd gewoon op de lijst van vrijwilligers gezet en dat was dat.” Hij kan het maar moeilijk bevatten dat hij een prijs krijgt. De burgemeester vraagt waarom hij zoveel doet voor een ander. Theo antwoordt dat hij het zo mooi vindt, dat als hij iemand helpt, deze zich ook vaak weer voor een ander inzet. Voor Han van Midden is het al duidelijk. “Zie je wel, je overtuigt inmiddels jezelf dat je een Bruggenbouwer bent!”, grapt hij.

De Bruggenbouwer is een jaarlijks terugkerende prijs. Nieuwe nominaties voor 2023 zijn al mogelijk via www.socialklus.nl/contact en te klikken op Bruggenbouwer.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
v.l.n.r. Piet van Meel, Han van Midden, Theo Schoonen


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief