Esmee Kers met haar boekje Kinderrechtenverdrag
Esmee Kers met haar boekje Kinderrechtenverdrag Foto: Nienke Frankfort

Zieke Esmee doneert haar spaarpot aan het goede doel

Door: Nienke Frankfort Algemeen

ROOSENDAAL – Hoewel de achtjarige Esmee Kers zelf tegen kanker strijdt, maakt ze zich hard voor kinderen in ontwikkelingslanden. Zo hield ze haar spreekbeurt over UNICEF en doneerde ze haar spaarpot van maar liefst 184,60 euro aan het goede doel. “Ik vind het belangrijk dat elk kind gewoon naar school kan gaan,” verklaart Esmee.

 

Een bedrag van €184,60 ophalen om te doneren aan het doel ‘You and me for Gambia’, het is de Roosendaalse Esmee Kers gelukt. Op jonge leeftijd was ze al begaan met de kinderen in arme landen. “In groep 3 keek ik al filmpjes op YouTube van UNICEF.” Dit inspireerde Esmee om haar spreekbeurt over UNICEF te houden. “Veel kinderen hielden een spreekbeurt over bijvoorbeeld puppy’s, maar ik vond kinderrechten zo belangrijk dat ik hier graag over wilde vertellen.” Via UNICEF vroeg ze daarom een spreekbeurtenpakket aan, waarin het boekje Kinderrechtenverdrag te vinden was. 

Esmee koos voor deze bijzondere spreekbeurt vier kinderrechten die zij het belangrijkste vond en is zich hierin gaan verdiepen. “Ik kende het boekje zowat uit mijn hoofd,” vertelt Esmee trots. Mama kan dit alleen maar beamen “Wanneer ze het ergens niet mee eens was hoorde ik vaak: volgens het boekje kinderrechten heb ik recht op een eigen mening!” Van de spreekbeurt waren veel klasgenoten onder de indruk, Esmees doel was bereikt. 

De spreekbeurt plantte duidelijk een zaadje voor de donatie van Esmee, want het feit dat elk kind recht heeft op onderwijs liet haar niet meer los. “Hier kunnen kinderen gewoon naar school, maar in andere landen moeten de kinderen hard werken om naar school te kunnen gaan” legt Esmee uit. “Daarom wilde ik deze kinderen graag blij maken.” 

Via een collega van moeder leerde Esmee het doel ‘You and me for Gambia’ kennen. Zij zorgen voor faciliteiten, zodat kinderen naar school kunnen gaan. “In een presentatie zag ik hoe de kinderen daar leefde. Zo wist ik dat mijn geld goed terecht zou komen.” 

Al snel kreeg Esmee het idee om haar spaarpot te doneren. “Maar ik vond dat er nog niet genoeg geld in zat,” zegt Esmee. “Daarom heb ik op een verjaardag, met een eigen geverfde spaarpot, nog extra geld ingezameld.” En ook de lege flessen thuis werden aan de spaarpot geschonken. Daarnaast kwam een vernieuwing aan Esmees slaapkamer op het juiste moment. “De oude meubeltjes hebben we verkocht en deze opbrengst ging ook naar de spaarpot,” vult mama aan. Deze mooie acties hebben in Gambia voor schoolgeld, uniforms en lunchpakketten gezorgd. 

Het eindbedrag verbaasde niet alleen de juf en klasgenoten op school, maar ook Esmee zelf had dit bedrag niet zien aankomen. Met haar donatie is ze een inspiratiebron voor anderen. “Een klasgenoot wil nu graag geld inzamelen voor een kanker gerelateerd doel.” Esmee is trots op de positieve reacties die ze krijgt, ze vindt het belangrijk dat elk kind naar school kan gaan en hoopt dat ze meer mensen kan aanzetten om te doneren. Haar boodschap: “Probeer iets te doen voor kinderen in arme landen. En blijf jezelf! Want of je nu arm of rijk, jong of oud, groot of klein bent, je bent wie je bent.” [n]

Een helpende hand bieden aan ‘You and me for Gambia’? Dat kan via www.youandmeforgambia.com/hoe-helpen-2.[n] Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief