Afbeelding
Foto: Marloes Otte

Eindelijk weer pieten op de planken van De Kring

Door: Marloes Otte Algemeen

ROOSENDAAL - Afgelopen zondag kon de musical "Sinterklaas en de inpakmachine” van Bram van Arendonk en het Sint Nicolaas Comité Roosendaal eindelijk de planken van de Kring op. De generale repetitie van vorig jaar eindigde met de smaak van bittere chocoladeletters. Bram moest toen zijn cast vertellen dat het door corona op het laatste moment niet door kon gaan. Wederom heeft de cast onder zijn leiding in slechts vier repetitie-zondagen een fantastische show neergezet, met grapjes voor jong en oud èn met chocoladeletters voor het hele publiek.

Het verhaal is origineel en bevat de geijkte kenmerken van een Sinterklaasverhaal. Er gaat van alles mis. Zelfs bij de Muziekvereniging Roosendaal, die opent en sluit met de bekende Sinterklaasliedjes. Een Letterpiet die niet kan lezen, een Techpiet die de inpakmachine niet goed in elkaar zet. Een Klunspiet die niet goed weet waar zij mee bezig is en een Egopiet die daarentegen alleen met zichzèlf bezig is. Een recept voor chaos, waardoor kinderen niet de juiste letter in hun schoen hebben gekregen. De Sint lost het uiteraard op, hij stelt voor dat kinderen hun verkeerde letter aan een ander kind geven, die wel een naam met die letter heeft. “Behalve de letter M, want die is van “mij”, grapt hij op het eind. 

De generale repetitie in de gymzaal van het Norbertus Gertrudis Lyceum loopt als een trein. De donderdag voor de grote voorstelling, die op zondag plaats vond, komen alle betrokken partijen nog één keer samen om de show door te nemen. In de zomer heeft Bram nog wat geschaafd aan het script en de punten op de i gezet. “Het is net als kaas en wijn, hoe langer het ligt, hoe beter het wordt.” De veertien castleden hebben er zichtbaar plezier in. Een gelegenheidsgroep met spelers van de Roosendaalse Comedie en dansers van Sisa. Cindy van het Sint Nicolaas Comité heeft na afloop kippenvel. Ook zij vindt dat het verhaal nog meer tot zijn recht gekomen is, met nog meer humor. Ze complimenteert de spelers dat ze zo gegroeid zijn. De laatste doorloop verloopt dan ook erg goed.

Klunspiet kijkt erg uit naar de voorstellingen in de Kring. Zij doet nu voor het vijfde jaar mee. Dat deze musical voor de tweede keer gerepeteerd moest worden vond zij eigenlijk een winst. “De timing is beter, het is gewoon top!” Ze heeft een grotere zangrol gekregen. “We hebben zangworkshops en een musicalworkshop van Melise de Winter gehad. Zij gaf goede tips, vooral over presentatie.”

Ook Letterpiet is dit jaar van de partij. "Een hele leuke rol en dit jaar nieuw voor mij, zo blijft het verrassend. Ik zing van kind af aan al en heb musicals ook altijd leuk gevonden.” De korte repetitietijd vindt ook zij fijn. “Het zijn intensieve dagen, maar je leert de musical heel snel zo. Bram gaat er als een malle doorheen, hij is een fijne regisseur en het is leuk om voor hem te werken.” De cast heeft nog geen idee hoe het decor en de inpakmachine eruit ziet en kijkt uit naar de eerste doorloop in de Kring zelf, waar ook wat publiek bij mag zijn. “Je staat dan niet meer, zoals in een repetitie, tegen een muur te zingen en te zwaaien. Maar met de kinderen op zondag erbij wordt het pas echt gaaf, zij zijn de kers op de taart!”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief