Afbeelding
Foto: Stock

Eerste officiële vorst van 2023 nu pas een feit

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BRABANT - De eerste officiële vorst van het nieuwe jaar heeft dit keer erg lang op zich laten wachten. “Pas deze dinsdagavond dook de temperatuur in De Bilt voor het eerst in 2023 onder het vriespunt”, aldus meteoroloog Jaco van Wezel via WeerOnline. 

Om 18:40 uur werd -0,5 graden gemeten. “Slechts in vier jaren was de eerste officiële vorst van het jaar nog later. Met de vorst vandaag is een vorstloze periode van bijna een maand afgesloten. Recordlaat kwam het op 24 januari 1976 tot de eerste vorst van het jaar. De tweede plaats wordt ingenomen door 22 januari 2007 en 20 januari 1948 en 1998 staan op de gedeeld derde plaats. 2023 neemt nu met 17 januari de vijfde plaats in.” 

Tekst gaat verder onder de foto.


WeerOnline

Eerst vorst sinds 18 december
De vorige keer dat het vroor in De Bilt was op 18 december; bijna een maand geleden. Dit was de laatste dag van de schaatsperiode waar we die maand mee te maken hadden. Daarna werd het zeer zacht met zelfs in de nacht vaak temperaturen rond of boven 5 graden. Alleen in de nacht van 3 januari was het een stuk kouder met een minimumtemperatuur van 1,1 graden. Lokaal had het dit jaar al wel eerder gevroren. Op 3 januari koelde het op weerstation Voorschoten (nabij Leiden) af naar -0,9 graden. Op andere plaatsen kwam het die dag niet tot vorst.” 

Na deze wat koudere nacht werd het opnieuw zeer zacht. De zachte periode is inmiddels ten einde gekomen en deze week is het zelfs vrij koud met meerdere nachten met vorst op grote schaal. Een normale januari telt twaalf nachten met lichte vorst. Het moet dus nog heel wat keren vriezen deze maand om rond die normaal uit te komen.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief