Afbeelding
Foto: Amy Klaverveld

Mastepinnelaand ontwaakt voor het carnaval

Door: Amy Klaverveld Algemeen

MASTEPINNELAAND - Al vijfenveertig jaar is Mastepinnelaand het eerste carnavalsplaatsje dat de officiële sleutel krijgt vanuit de gemeente Roosendaal. Afgelopen zaterdag stond jong en oud op het plein voor de Gertrudiskerk voor het officiële overhandiging, het ophalen van de Mastepin én natuurlijk de Zevensprong.

Ieder jaar is het maar weer de vraag, hoe komt Prins Erik d’n 1ste en zijn gevolg naar het plein? Voorgaande jaren kwamen ze al een aan met een politiebus, op de solex of op een andere ludieke manier. Dit jaar kwamen ze niet aan, maar moesten ze ontwaken uit de groene caravan die op het plein stond. “We wilden er zeker van zijn dat we niet te laat kwamen,” vertelde Prins Erik.

Na het wakker maken van het prinselijk gevolg, mocht wethouder René van Ginderen de sleutel van het dorp overhandigen. Mastepinnelaand is het eerste dorp dat de sleutel krijgt, zo’n twee weken voor de start van het carnaval. In het carnavalsdorp wordt wel meer wat eerder gedaan. Zo is de optocht ook altijd een week eerder. 

Er wordt ook nog even stilgestaan bij het afscheid van de prins. Tijdens de 11/11-viering gaf Prins Erik d’n 1ste aan om uit zijn prinselijke rol te stappen. De 39-jarige Erik van Turnhout is bezig aan zijn 18de en laatste seizoen als de hoogheid van Mastepinnelaand. Wethouder Van Ginderen is hem in die jaren geregeld tegen gekomen. “Achttien jaar is wel de leeftijd dat je volwassen wordt, maar als ik jou zo zie, Prins Erik, dan vraag ik mij af wanneer jij volwassen gaat worden. Volgens mij ben jij gewoon een eeuwig jeugdige prins.”

‘We wilden er zeker van zijn dat we niet te laat kwamen’

Natuurlijk kon de start van het carnaval in Mastepinnelaand niet zonder het ophalen van de Mastepin, het boegbeeld voor het dorp. Een lange stoet van kinderen en Mastepinnen trok naar het bos om de carnavalsmascotte op te halen. Daarna is hij op het Gertrudisplein gezet en werd het embleem van dit jaar in zijn hand gestoken.

De favoriete traditie van Prins Erik de 1ste is toch wel de Zevensprong. Ook afgelopen zaterdag mocht het dansje niet ontbreken en na dit ritueel ging het prinselijk gevolg in de polonaise samen met de kinderen door naar het dorpshuis De Spil voor de start van de Kindermiddag. 

Mastepinnelaand heeft de eerste optocht van de gemeente. Op zaterdag 11 februari rijdt de stoet aan carnavalswagens en loopgroepen door de straten van de Wouwse Plantage.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief