Afbeelding
Foto: Marloes Otte

Saskia van den Brand leert kinderen creatief schrijven: ‘Lezen is belangrijk’

Door: Marloes Otte Algemeen

ROOSENDAAL - Als gastdocent creatief schrijven komt Saskia van den Brand (32 jaar) op verschillende basisscholen in Nederland. Zo kwam zij in Eindhoven voor de klas waar jongen, aan de hand van voedselbonnen, vertelde over zijn Opa, die de oorlog in die stad had meegemaakt. Het inspireerde Saskia het boek ‘Roosendaalse kinderen in Oorlogstijd’ te schrijven. Alle kinderen in groep 7 en 8 van Roosendaalse basisscholen krijgen het vanaf 1 maart cadeau.

“Ik realiseerde dat ik zelf weinig wist van de gebeurtenissen in onze gemeente en nu ben ik een schrijver met een missie!”, vertelt Saskia enthousiast. Je hebt als schrijver een maatschappelijk doel en met dit boek hoop ik dat kinderen meer geïnteresseerd raken in hun eigen omgeving. Het is geschiedenis, lezen, schrijven in één en misschien gaan ouders of leerkrachten een wandeling langs de struikelstenen maken. Maar vooral hoop ik dat het belang van lezen en schrijven op school én thuis een plek blijft houden. Ik gun ieder kind zijn verbeeldingskracht. Het stimuleert de ontwikkeling en geeft later meer kansen. Ik kies bewust voor korte verhalen, zo blijft de aandacht erbij.” Leerlingen willen graag dat ze terugkomt, zo boeiend vinden ze haar gastlessen vaak. Voor de zeven verhalen in ‘Roosendaalse kinderen in Oorlogstijd’ zijn leskaarten beschikbaar om met elkaar op ontdekkingsreis te gaan naar het verleden. 

Samenwerking zoekt Saskia op met de gemeente Roosendaal en ook de Stichting The Dutch Polar Bears. “Zij helpen mee met een educatief programma tijdens het overhandigen van het boek aan de wethouder op 6 april aanstaande. “We vroegen ons af hoe kunnen we kinderen raken, hoe nemen we ze mee? Het hoeft niet alleen met films over de oorlog te zijn, er zijn andere manieren om iets visueels te maken, bijvoorbeeld met een jeep erbij.” Saskia heeft voor het schrijven van het boek vijf overlevenden en nabestaanden geïnterviewd. “Ze herinneren zich bijzondere en verrassende details, ik vond het indrukwekkend en ben blij met hun vertrouwen.”

Saskia groeide zelf op in Roosendaal. Al jong ontstond haar passie voor lezen en schrijven. “In mijn hart ben ik altijd schrijver geweest. Al durfde ik lang niet te kiezen voor wat ik het liefste wilde. Mijn ideeën zijn vaak anders, ik hield ze voor mezelf.” Haar eerste boek met korte verhalen is “Avonturen in Boekenatlas”. Deze is genomineerd voor Hotze de Roosprijs 2023, een prijs voor het beste kinderboeken debuut. Door een subsidie van het Joost van Roosenmalenfonds is het mogelijk dat haar nieuwste boek beschikbaar komt voor de basisschoolkinderen.

Saskia vond het onwerkelijk haar eigen boek gedrukt te zien. “Je denkt aan de reis die je hebt afgelegd en aan wat er nog komt. Ik geloof dat de toekomst uit kennisoverdracht door verhalen bestaat. Gebeurtenissen verpakt in een verhaal, is niet alleen aantrekkelijk om te lezen maar beklijft ook. Je moet er bij kinderen een twinkeling aan geven. Mijn wens is dan ook dat elke toekomstige groep 7 en 8 leerling in Roosendaal weet wat er in onze gemeente gedurende de oorlogstijd gebeurd is.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief