Afbeelding
Foto: Marloes Otte

Burgemeester en wethouders aan de slag bij NLDoet

Door: Marloes Otte Algemeen

ROOSENDAAL - Het Oranje Fonds organiseert jaarlijks NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje het verschil te maken. Duizenden maatschappelijke organisaties door het hele land zetten zich in voor anderen, dit jaar op 10 en 11 maart. Ook Roosendaal doet mee.  

Het college van Burgemeester en Wethouders besloot dit jaar ook mee te doen en zocht een geschikte activiteit. Die vonden ze bij Stichting Social Klus. Social Klus is een welzijnsorganisatie actief in de gemeente Roosendaal. Ze ondersteunen inwoners door middel van vrijwilligerswerk. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij klussen in en rondom het huis, het doen van de boodschappen of gewoon goed gezelschap op een regelmatige basis.

Stichting Social Klus wist op het laatste moment de geplande tuinklussen vanwege het slechte weer om te zetten naar binnenklussen. Op die manier konden de wethouders Arwen van Gestel, Evelien van der Star en Sanneke Vermeulen toch hun steentje bijdragen. Ook burgemeester Han van Midden heeft in zijn drukke agenda een gaatje gevonden om te komen helpen.

De vrijwilligers keken verrast op toen ze de burgemeester het kantoor van Social Klus binnen zagen lopen. Hij deelde tijdens de lunch soep en kroketten uit. Een vrijwilliger vroeg waarom hij niet mee at, waarop de burgemeester antwoordde: “Ik ben er voor jullie, het komt straks wel.” Na een bepaald verzadigingspunt kon hij dan ook aansluiten en daarbij in gesprek gaan. De burgemeester heeft zelf in het verleden vrijwilligerswerk gedaan. “Ik heb een luisterlijn van de GGZ ondersteunt. Je komt er dan pas achter hoe schrijnend eenzaamheid is. We mogen trots zijn op de vrijwilligers in gemeente Roosendaal, ze zijn het maatschappelijk cement. Om die reden doe ik graag mee vandaag.”

Evelien van der Star had haar collega’s voorgesteld mee te doen. “Je weet dat zoiets jaarlijks is, niet lastig dus om in je agenda te plannen. Nu kun je letterlijk de handen uit de mouwen steken en bij een initiatief aansluiten.” Evelien heeft net als Arwen van Gestel geholpen in de Brink. Ze hebben flink gesjouwd om een aanhanger te vullen met kapotte meubels en gingen vervolgens naar Saver. Bij terugkomst waren er nog andere klussen. Er was geen direct contact met vluchtelingen uit Oekraïne, maar beiden zijn zichtbaar onder de indruk tijdens de rondleiding en toen een ambulance kwam om een vluchteling met hartklachten naar het ziekenhuis te brengen. Een tolk werd snel gebeld en haastte zich naar de Brink om te ondersteunen. “Er komt meer bij kijken dan je aanvankelijk denkt”, zei Evelien.

Sanneke Vermeulen sloot iets later aan, maar ging direct van start in het kledingwinkeltje in de Brink. Er waren nieuwe zakken met tweedehandskleding binnengekomen en deze moesten worden gesorteerd en uitgestald. Ook zij vindt het belangrijk mee te doen aan NLdoet. “Ik vind het belangrijk mij maatschappelijk in te zetten voor een doelgroep die het nodig heeft. We willen dit ook als college uitstralen. Als ik dadelijk op de bank plof, dan heb ik voor me gevoel iets belangeloos toegevoegd. NLDoet geeft wellicht een impuls aan de promotie van vrijwilligerswerk. Hopelijk zet het iets in gang voor de rest van het jaar.” Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief