Afbeelding
Foto: Amy Klaverveld

Roosendaal maakt sportambities waar met binnenhalen ZLM Tour

Door: Amy Klaverveld Algemeen

ROOSENDAAL - Roosendaal is een stad met vele sportambities en een echte wielerstad. Dat bewijst de stad maar weer met het binnenhalen van de ZLM Tour voor deze zomer. Op zaterdag 10 juni is Roosendaal de start én finishplaats voor een van de etappes van de wielerwedstrijd. 

Roosendaal zal op zaterdag 10 juni het toneel worden voor de derde etappe in de ZLM Tour van 2023. Wethouder Sanneke Vermeulen maakte gisteren bekend dat op die dag gestart en gefinisht wordt in de stad. Met deze mededeling toont de stad stappen te zetten in de beloofde sportambities van het college. Wethouder Vermeulen hoopt tevens ook de wielerwedstrijd in 2024 en 2025 naar Roosendaal te kunnen halen.

Trots
“Mijn topsporthart klopt van trots dat ik vandaag bekend kan maken dat de ZLM Tour etappe van zaterdag 10 juni hier gaat plaatsvinden. Hier in Roosendaal, onze wielergemeente. Dat we dit bekende topsportevenement hier gaan ontvangen, is hopelijk één van de vele topsportevenementen die we de komende jaren naar onze regio gaan halen. Zo creëren we lokaal meer aandacht aan topsport en geven we een impuls aan sport en bewegen”, aldus wethouder Vermeulen in reactie op de bekendmaking.

Route
Volgens Joost van Wijngaarden, organisator ZLM Tour, was de route in Roosendaal nog een hele puzzel. Door eisen vanuit de wielerbond mag een route niet zomaar langs spoorwegovergangen of op- en afritten van de snelweg. “Maar het is ons gelukt,” vertelt hij. “We hebben een hele mooie route kunnen maken, die echt het hart van de stad laat zien.” Op zaterdag 10 juni start het wielerfestijn vanaf de Wielerexperience in Roosendaal. Daarna rijden de wielrenners door verschillende omliggende gemeente, zoals Halderberge, Steenbergen, Tholen, Reimerswaal en Woensdrecht. De finish wordt voorafgegaan door een aantal lokale rondes door Roosendaal-West over een gedeelte van het parcours van de Draai van de Kaai, over de Borchwerf en langs de Nieuwe Roosendaalse Vliet. Gefinisht wordt er in de wijk Westrand op de Jan Vermeerlaan. Om de finish op de Jan Vermeerlaan plaats te laten vinden, moet de weg nog wel aangepast gaan worden. Daar liggen nu nog verkeersobstakels, zoals de blokken middenberm. “We gaan een éénmalige investering doen door deze blokken weg te halen,” legt wethouder Vermeulen uit. “Hiermee maken we de straat gereed voor nog meer topsportevenementen.” Het is de bedoeling dat op de straat mobiele middenbermen komen, die met grote evenementen weg worden gehaald.

ZLM Tour start wielerzomer 2023
Roosendaal kent een uitgebreide wielerhistorie. Al jaren vinden in de stad en de omliggende dorpen vele wielerwedstrijden plaats, bekend als de Roosendaalse Wielerzomer. Van rondjes rond de kerk tot de Hel van de Pin en van de Jeugdronde tot het criterium de Draai. Deze etappe van de ZLM Tour vormt de start van de Wielerzomer 2023. Hiermee zet Roosendaal zich (in de regio) nog meer op de kaart als wielergemeente en wordt invulling gegeven aan de ambitie om meer topsportevenementen naar Roosendaal te halen.

Van Wijngaarden: “We zijn heel blij met gemeente Roosendaal die zoveel vertrouwen heeft in ons evenement. Roosendaal grijpt de ZLM Tour echt aan om zich te profileren met inspirerende topsport en daar leent de ZLM Tour zich uitstekend voor”.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief