Afbeelding

Overheid verstuurt volgende week maandag een NL-Alert testbericht

Door: redactie Algemeen

WEST-BRABANT - De overheid zendt op maandag 5 juni rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht uit. Hierdoor ervaren Nederlanders hoe het is om een NL-Alert te ontvangen bij een noodsituatie, zoals een grote brand of overstroming.

Op de eerste maandag in juni en december zendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht uit. In het testbericht staat duidelijk dat het om een test gaat. Je hoeft dus niets te doen. Het testbericht ziet er zo uit:

“NL-Alert 05-06-2023 12.00: TESTBERICHT. De overheid waarschuwt je tijdens noodsituaties via NL-Alert. Je leest dan wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. Kijk op www.nl-alert.nl *** TEST MESSAGE Netherlands Government Public Warning System. No action required. More information: www.nl-alert.nl/english” 

Let op: het NL-Alert kan hard klinken als je oordopjes of een koptelefoon gebruikt. Het is daarom handig om net voor 12.00 uur je koptelefoon af te doen of je oordopjes uit je oren te halen.

NL-Alert bij een noodsituatie
NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat je waarschuwt en informeert bij een noodsituatie. Ontvang je een NL-Alert? Lees dan meteen het bericht en volg de instructies op. Het is ook belangrijk om anderen te informeren. Want het kan zijn dat je een NL-Alert mist. Bijvoorbeeld omdat je telefoon uitstaat of tijdelijk verbinding heeft met een zendmast die het NL-Alert niet uitzendt. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer zes op de tien Brabanders van 12 jaar en ouder het advies uit het NL-Alert opvolgen. Ook geven zo’n zes op de tien aan anderen te informeren als zij een NL-Alert bij een noodsituatie ontvangen. Ze informeren het vaakst hun familie, vrienden en collega’s.

Zo werkt NL-Alert
Je ontvangt NL-Alert op je mobiele telefoon. In het NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. Als je een NL-Alert binnenkrijgt, hoor je een doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal bericht. Om NL-Alert te ontvangen, moet je mobiel aanstaan. Verder hoef je niets in te stellen. NL-Alert is gratis en anoniem, je telefoonnummer blijft onbekend. Je ontvangt NL-Alert ook als het mobiele netwerk overbelast is. Daarnaast is NL-Alert te zien op steeds meer digitale reclameschermen en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief