Afbeelding
Foto: Amy Klaverveld

Roosendaal pakt vuurwerkoverlast aan met speciale borden en ‘vuurwerkvrije zones’

Door: Amy Klaverveld Algemeen

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal zet dit jaar vol in op de aanpak tegen vuurwerkoverlast. Zo krijgt de stad zijn vrijwillige vuurwerkvrije zone en worden de komende weken speciale verkeersborden geplaatst waar vuurwerk niet gewaardeerd kan worden.

Door de stad van Roosendaal zijn deze week de eerste speciale ‘Geen vuurwerk’-borden geplaatst en deze komen er nog veel meer de komende tijd. De gemeente heeft gebieden aangewezen waar het afsteken van vuurwerk absoluut niet gewaardeerd wordt. Het is een experiment, de borden zijn getekend door leerlingen van OBS De Gezellehoek, waar donderdag de eerste borden werden onthuld. “Er zit een achterliggende filosofie achter,” vertelt burgemeester Han van Midden. “Het is echt gericht op de jongeren, de kinderen van 14/15 jaar die het stoer vinden vuurwerk af te steken. Die groep luistert namelijk niet naar mij als ik zeg dat ze geen vuurwerk mogen afsteken, dan doen ze het juist. Maar jongeren van die leeftijd hebben een zwak voor kinderen. Misschien helpt het wel dat een broertje of zusje mee heeft geholpen aan het bord.” Van Midden benoemt nog dat het ‘sneu zou zijn’ als het, door kinderen getekende, bord opgeblazen zou worden. 

Vuurwerkbom
Dat juist de kinderen van De Gezellehoek de borden mochten ontwerpen, is niets voor niets. In 2021 werd de school slachtoffer van brandstichting, aangestoken aan de hand van een vuurwerkbom. “Het was hartverscheurend om dat te zien,” aldus Van Midden. “Het voelde voor iedereen alsof hun eigen klas in brand heeft gestaan.” De brand trok toen de landelijke aandacht. Zo kregen de leerlingen van de school een schoolreisje cadeau van het tv-programma ‘Even Tot Hier’, als troost.

Vuurwerkvrije zones
Sinds dit jaar krijgt de stad vrijwillige vuurwerkvrije zones, hier kunnen inwoners met de buren van hun eigen straat of pleintje afspreken geen vuurwerk af te steken. Ook komen er vrijwillige vuurwerkvrije zones rondom verschillende basisscholen én bij kinderboerderij de Minnebeek. Daar wordt aan de hand van de speciaal ontworpen borden een gebied gemarkeerd waar geen vuurwerk afgestoken mag worden. Bij de kinderboerderij is het elk jaar weer onrustig. Zo wordt er vuurwerk in de weides met schapen en paarden gegooid, in de omgeving hard geknald en dieren bang gemaakt. Dat begint dan al enkele weken vóór oud en nieuw. De vrijwillige vuurwerkvrijezone geldt het hele jaar, dus óók met de jaarwisseling.

Vuurwerkrellen
De gemeente Roosendaal probeert al jaren een oplossing te vinden voor de problematiek rondom vuurwerk in de stad. Afgelopen jaarwisseling verliep rustig en dat was een verademing. De jaarwisselingen daarvoor verliepen chaotisch en de stad kampte in november 2021 zelfs met vuurwerkrellen. In 202 en 2021 moest de gemeente extra inzetten op de capaciteit van politie, gemeente en hulpdiensten.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief