Afbeelding
Foto: Els Rommers

Aan de keukentafel met Mickella Kessel: ‘Ik leef en werk volgens het motto: wie goed doet, goed ontmoet’

Door: Els Rommers Algemeen

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Mickella Kessel 

Jij groeide op in het garagebedrijf van jouw ouders. Droomde jij er vroeger al van om dat over te nemen?

“Als jong meisje al wilde ik in de autowereld werken. In mijn slaapkamer hingen geen posters van tieneridolen, maar velgen aan de muur. Toen ik tien jaar was, liep ik al mee in het bedrijf. Op mijn twaalfde mocht ik onder andere banden balanceren. Klanten kwamen speciaal op zaterdag voor mij. Ik was namelijk heel precies, omdat ik er alle tijd voor had. Ik was immers een onbetaalde kracht. Na mijn studies heb ik eerst ervaring opgedaan bij andere bedrijven. Zo’n dertien geleden gaf mijn vader aan het fijn te vinden als ik terug zou keren in de zaak. Het was altijd al de bedoeling dat ik het bedrijf zou overnemen en in dat kader is mijn vader in de jaren daarop zijn werkzaamheden gaan afbouwen en overdragen aan mij. Na de overname zo’n 9 jaar geleden is hij mede door zijn gezondheid direct gestopt.”

Ging je op dezelfde weg verder of ben je een andere koers gaan varen? 

“In het verleden is bewust gekozen voor kleinschaligheid, een keuze waar ik volledig achter sta. Sparen, verstandig investeren en vooruitkijken zijn mij met de paplepel ingegoten en ook die aspecten neem ik mee in de afwegingen die ik maak. Natuurlijk heb ik mijn eigen stempel op het bedrijf gezet. Ik wil een financieel gezond en toekomstbestendig bedrijf houden. Mede daarom heb ik geïnvesteerd in een compleet nieuwe wasstraat en de autoverhuur. Dat zijn echt ‘mijn kindjes’ en beide blijken succesvol. Ook heb ik mijn eigen stijl van leidinggeven. Die is zachter dan men in deze branche normaliter ziet. Ik ben weliswaar de directeur, maar vorm wel een team met mijn medewerkers. Eigenlijk beschouw ik hen als een tweede familie. Ik wil dat het hen goed gaat en praat één op één met hen als ik voel dat dat nodig is. Tegenwoordig zorg ik voor vers fruit, sindsdien is het ziekteverzuim nog naar beneden gegaan ook. Op vrijdag trakteer ik dan wel weer op friet en als de drukte het toelaat, sluiten we de werkweek af met een borrel; kleine gebaren die erg gewaardeerd worden en zorgen voor verbinding.”

Je hebt dus veel oog voor je personeel. Wat vind je nog meer belangrijk als het gaat om ondernemen en leidinggeven?

“Uiteraard staat de klant op de eerste plaats. Hierdoor is het soms improviseren en snel schakelen met de planning. Een auto kan tenslotte ineens stukken hebben en onze klanten willen we niet lang laten wachten. Daarnaast vind ik duurzaamheid en innovatie belangrijk. Dus heb ik 120 zonnepanelen laten leggen. Ook zetten we in op elektrische auto’s. We begonnen als Ford service-dealer, maar om dat te mogen blijven, moesten we zoveel investeren dat we hebben gekozen voor de Carprof-formule, wat inhoudt dat we onderhoud en reparaties verrichten aan alle automerken op dealerniveau. Daarnaast zijn we sinds kort NexDrive gecertificeerd, waardoor ook eigenaren van elektrische en hybride (lease)auto’s bij ons terecht kunnen. Investeren in de toekomst doe ik tevens door te investeren in de medewerkers en hun ontwikkeling. Omdat we aan zoveel merken sleutelen, laat ik hen veel opleidingen volgen. Het werktempo en de lat liggen hoog, maar daar staan veel vrijheid en verantwoordelijkheid tegenover. Enerzijds denk ik goed na over stappen die ik neem, anderzijds vaar ik ook op mijn intuïtie. Zo kwam er een Syrische jongeman langs en vroeg om een stageplek. Die hadden we niet, maar ik had zo’n goed gevoel bij hem dat we hem toch een kans hebben gegeven. Inmiddels werkt hij bij ons en hij doet het fantastisch. Mooi om bevestigd te zien dat je terugkrijgt wat je geeft.” 

Jij werkt als vrouw in een mannenwereld. Hoe ervaar je dat? 

“Ik weet niet beter. Na de middelbare school heb ik alleen maar opleidingen gedaan met bijna alleen mannen. Ik heb daar nooit last van gehad. Als ik sollicitatiegesprekken voer, maak ik meteen duidelijk dat ik weliswaar een vrouw ben, maar ook de baas en dat ze daarmee om moeten kunnen gaan, anders houdt het op. De jongens die hier werken hebben geen moeite met mij. Ik respecteer hen en zij mij. Buiten onze bedrijfsmuren merk ik natuurlijk ook dat het niet gangbaar is dat een vrouw eigenaar is van een garagebedrijf. Meestal wordt er gedacht dat ik óf de receptioniste ben óf de vrouw van de baas. Als mensen horen dat ik de zaak alleen run, reageren ze verbaasd.” 

Je bent ook moeder van twee kinderen. Hoe houd jij de balans tussen werk en privé?

“Dat is soms best lastig. Ik ben supertrots op het gezonde en goedlopende bedrijf dat er nu staat. Het personeel werkt er met plezier en klanten komen hier graag. Maar nog trotser ben ik op mijn kinderen Daniël en Esmee. Gelukkig kan ik gemakkelijk en snel bij mijn gezin zijn, aangezien we naast de zaak wonen. Nadeel daarvan is wel dat ik veel meekrijg van wat er gebeurt in het bedrijf, ook als ik vrij ben. Toch probeer ik dat zo goed mogelijk uit te bannen. Afspraken daarover maken helpt. Zit bijvoorbeeld de carport tussen het bedrijf en ons huis dicht, word ik niet gestoord. Ook kom ik tot rust als ik samen met mijn gezin een dagje weg ben of naar de camping gaan.”  

Tot slot de bekende vraag: met wie zou jij zelf aan de keukentafel willen zitten?

“Met Eric Berkhof, directeur-eigenaar Van Mossel Automotive Group. Ik las dat hij ondertussen 409 vestigingen heeft en 42 dealerschappen. Waarom hij? Omdat hij zo’n grote speler op de markt is, terwijl wij gekozen hebben om klein te blijven. Het zou zomaar eens een kort gesprek kunnen zijn of juist een lang, goed en interessant gesprek. Wie weet komt het er ooit van…”

Paspoort

Naam: Mickella Kessel
Leeftijd: 38 jaar
Woont in: Oudenbosch, samen met haar gezin
Eigenaar/directeur van: Autobedrijf Kessel
Opleiding: havo, hbo IVA, autotechnicus, APK Keurmeester en allerlei vakgerelateerde cursussen
Hobby’s: heb ik weinig tijd voor, maar ik vind het heerlijk om naar de sauna te gaan en om een weekend of dagje weg te gaan met mijn gezinBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief