Het groene schoolplein van basisschool in Effen.
Het groene schoolplein van basisschool in Effen. Foto: Iris Muller

Roosendaalse scholen mogen een subsidie aanvragen voor een groener plein

Door: Olaf Knook Algemeen

NOORD-BRABANT - Goed nieuws voor Roosendaalse scholen die hun terrein gezond, klimaatbestendig en groen willen maken. Vanaf 1 mei 2024 kunnen scholen een aanvraag indienen bij de provincie. Noord-Brabant, de Brabantse waterschappen en het Cultuurfonds bundelen hun krachten en investeren gezamenlijk 1 miljoen euro. Elk jaar is er gedurende de komende 4 jaar 250.000 euro beschikbaar om te verdelen.

Een groen schoolplein draagt volgens de provincie bij aan de verscheidenheid aan planten en dieren en beschermt de school tegen hevige regens, hitte en extreme droogte. Dankzij de regeling zijn er de afgelopen 6 jaar al 350 betegelde schoolpleinen omgetoverd tot avontuurlijke groene buitenruimtes. Door de heropening van de regeling krijgen niet alleen meer basisscholen, maar ook het voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs de kans om hun buitenterrein te vergroenen.

“Samen werken aan groene schoolpleinen betekent direct een koelere, mooiere en gezondere speel-, leef- en leeromgeving waar iedereen blij van wordt. We hopen dat veel scholen met ons meedoen”, aldus Hagar Roijackers, gedeputeerde Natuur, Milieu en Brabants Programma Landelijk Gebied.

Maximaal 10.000 euro

Scholen die een doordacht plan hebben voor de aanleg, het onderhoud en de integratie in de lessen, kunnen een aanvraag indienen voor een financiële bijdrage van maximaal 70 procent van de kosten, met een plafond van 10.000 euro per project. De regeling is van kracht van 1 mei 2024 tot en met 4 november 2024, of eerder als het subsidieplafond wordt bereikt. De toekenning van de subsidie gebeurt op basis van de volgorde waarin volledige subsidieaanvragen binnenkomen.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief