Afbeelding
Foto: Shutterstock

Brabantse agenten betrokken bij actie tegen ‘s werelds grootste hackersgroep

Door: Michel Claessens Algemeen


ZEELAND-WEST-BRABANT - De politie Zeeland-West-Brabant heeft een belangrijke rol gespeeld in een internationaal politieonderzoek naar de hackersgroep Lockbit. Dit onderzoek resulteerde vandaag in een internationale politieactie, waarbij in totaal 34 servers offline zijn gehaald en er twee aanhoudingen zijn verricht.  

“Dit internationale onderzoek is een goed voorbeeld van hoe we door goed samen te werken een gerichte en grote impact kunnen maken tegen cybercriminaliteit”, aldus de Officier van Justitie van het arrondissement Zeeland-West-Brabant.

Over Lockbit

Europol, de Nederlandse Politie en politiediensten uit tien landen hebben vandaag gezamenlijk een klap uitgedeeld aan de hackersgroep Lockbit in een internationale actie. LockBit staat bekend als de meest productieve en schadelijke ransomwaregroepering ter wereld. De groep was de afgelopen jaren verantwoordelijk voor een kwart van de wereldwijde aanvallen, waarbij miljarden euro’s aan schade werd veroorzaakt. Ook in Nederland werden verschillende partijen slachtoffer van de groepering. 

Aanhoudingen

Vandaag zijn er 34 servers van de hackers offline gehaald, onder andere in Nederland, Duitsland, Finland, Frankrijk, Zwitserland, Australië, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Ook zijn er buiten Nederland twee aanhoudingen verricht. In Nederland werden in Dronten en Naaldwijk 13 servers offline gehaald.

De cyberteams van de politie Zeeland-West-Brabant en Oost-Brabant namen namens Nederland deel aan het internationale onderzoek. “We zijn dit onderzoek gestart, onder gezag van de officier van justitie van het arrondissement Zeeland-West-Brabant, om de gevolgen voor slachtoffers te stoppen. Het verstoren van het werkproces van deze groepering was een van onze doelen”, aldus een cyberspecialist van het onderzoeksteam. “We hebben complex digitaal onderzoek verricht op verschillende onderdelen van de infrastructuur. Dit moest in een rap tempo, en zo hebben we een belangrijk aandeel kunnen leveren in de internationale verstoringsactie.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief