Inwoners van Heerle verzamelen zich voor dorpshuis De Schalm
Inwoners van Heerle verzamelen zich voor dorpshuis De Schalm Foto: Wies van Erp

‘AZC in Roosendaal kan, maar niet hier’

Door: Wies van Erp Algemeen

HEERLE - “Een andere locatie voor het AZC, dat hopen we te bereiken,” vertelt Ginger van den Oever. Van den Oever las bij de informatiebijeenkomst vragen voor die zij samen met andere dorpsgenoten hadden verzameld. Wethouder René van Ginderen, burgemeester Han van Midden en diverse vertegenwoordigers van het COA (Centraal Orgaan Asielzoekers) beantwoordden die vragen donderdagavond in Heerle bij een informatiebijeenkomst over de plannen voor een AZC in Heerle.

De informatiebijeenkomst startte met wethouder Van Ginderen, burgemeester Han van Midden en vertegenwoordigers van het COA. Zij lichtten toe hoe het college van de gemeente Roosendaal tot deze locatie is gekomen. Daarnaast bespraken zij vragen en onderwerpen die dinsdagavond tijdens de bijeenkomst met direct omwonenden ook aan bod waren gekomen.

Aanwezige publiek weigerde

Vanuit het aanwezige publiek klonk regelmatig sarcastisch gelach, een enkele inwoner schreeuwde. “Begrijpelijk, maar wel jammer. Het is jammer van de onrust, want daar bereik je uiteindelijk niets mee,” blikt Van den Oever terug. De bedoeling was om daarna aan diverse statafels verschillende onderwerpen rondom de komst van het AZC te bespreken. Bij iedere tafel werd een ander onderwerp besproken, maar het aanwezige publiek weigerde dit en bleef staan. Zij wilden het plenair houden en daarom zijn de plannen aangepast.

Niet voldoende ruimte voor alle belangstellenden

Ginger van den Oever uit Heerle pakte de microfoon en las de vragen die zij had opgehaald uit het dorp voor. De wethouder, burgemeester Han van Midden en de vertegenwoordigers van het COA gaven daar antwoord op. Door de massale opkomst werden er twee sessies gehouden, want het dorpshuis bood niet voldoende ruimte om alle belangstellenden in één keer binnen te laten.

Van den Oever vertegenwoordigde de inwoners van Heerle met de belangrijkste vragen die zij hadden. “Er leven veel vragen, vooral rondom het thema veiligheid. Daarnaast willen ze constructief meedenken: een AZC in de gemeente Roosendaal dat kan, maar niet hier”, zegt Van den Oever.

‘Vier jaar is vier jaar’

Zowel wethouder Van Ginderen en burgemeester Han van Midden herhaalde meermaals op de avond dat er vooraf met het COA een aantal hele duidelijke afspraken zijn gemaakt. “Vier jaar is vier jaar”, is één van de afspraken zei de wethouder meerdere keren als het ging over de periode dat het AZC er staat. Een andere afspraak die gemaakt is met het COA gaat over veiligheid. “Bij overlast sluit het AZC, direct”, beloofde de burgemeester. Wat wel en wat niet onder overlast wordt verstaan, wordt momenteel verder uitgewerkt. “Bij een enkele winkeldiefstal wordt het niet per direct gesloten. Bij geweld wel, maar we gaan dit verder uitwerken, zodat het voor alle betrokken partijen helder is wat er onder overlast wordt verstaan.” 

Vanaf volgende week worden ook in de omliggende dorpen Moerstraten en Wouw informatiebijeenkomsten georganiseerd om de inwoners daar bij te praten over de huidige stand van zaken. Zo is de gemeente van plan gedurende dit hele proces meerdere bijeenkomsten te organiseren en nodigen zij de inwoners van Heerle en uit de hele gemeente uit om mee te praten en te denken.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief