Afbeelding
Foto: Christian Traets

Stadsdichter Ivo Weterings verwoordt in zijn prachtige gedicht waar dodenherdenking om draait

Door: Eveline Jansen Algemeen

ROOSENDAAL-  In het kader van dodenherdenking waren er zaterdag 4 mei op drie verschillende plaatsen herdenkingsbijeenkomsten. In Roosendaal, Moerstraten en Nispen werden bijeenkomsten georganiseerd. De herdenking in Roosendaal begon om 19.45 uur met een toespraak van burgemeester Han van Midden. Zachtmoedigheid was het woord wat in zijn toespraak meerdere keren naar voren kwam.

Zachtmoedigheid. Het was het woord wat bij de toespraak van burgemeester Han van Midden tijdens de herdenkingsbijeenkomst in Roosendaal meerdere keren naar voren kwam. “Laten wij het verschil gaan maken door zachtmoedigheid te laten regeren. Door onze overeenkomsten aan te grijpen als houvast, en belangrijker nog, door ons te verenigen in onze verschillen. Laten we allemaal meedoen. Jong, oud, wit, zwart, hetero, transgender, commando, interieurverzorgster, politicus, vrijwilliger. Laat ons een vuist maken tegen polarisatie en haat in de wereld door schouder aan schouder, zij aan zij, de straten op te gaan. Want onze geschiedenis leert, met de Tweede wereldoorlog voorop, dat het volgen van die gevoelens alleen maar leidt tot verwoesting, spijt en diep berouw”, sprak de burgemeester. Niet alleen in Roosendaal werd een herdenkingsbijeenkomst georganiseerd. Dit gebeurde ook in Moerstraten en Nispen. Vandaag wordt de vrijheid gevierd tijdens het bevrijdingsfestival in de Roosendaalse binnenstad.

Stadsdichter Ivo Weterings schreef in het kader van dodenherdenking dit prachtige onderstaande gedicht wat mooi verwoordt waar het om draait.

Als je stil staat, luister dan

elk verhaal een eigen taal
elk oog een eigen blik
elke oorlog eigen helden
elk woord een eigen mond
elk moment een eigen toon

herdenken is herinneren
is stil staan bij, is luisteren
is vertalen, is de tijd nemen
is telkens helder krijgen
hoe we samen behouden
wat soms verloren lijkt



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief