Afbeelding
Foto: Huisartsencoöperatie West-Brabant.

Patiënt is zelf verantwoordelijk voor toestemming aan zorgverlener

Door: Redactie Bedrijvig Nieuws

ROOSENDAAL - Voor de veiligheid van patiënten, is het belangrijk dat zij toestemming geven aan de huisarts om hun medische gegevens te delen met andere zorgverleners. De patiënt moet deze toestemming zelf geven aan de huisarts. Vaak is een patiënt zich hiervan niet bewust zodat een huisarts de informatie niet zomaar kan delen. Huisartsencoöperatie West-Brabant ontwikkelde speciaal voor patiënten en huisartsen in onze regio een handig hulpmiddel via https://lsptoestemming.nl/

Patiënten uit onze regio kunnen via dit platform eenvoudig toestemming geven voor het delen van medische gegevens. In het portaal https://lsptoestemming.nl/ zoeken zij hun eigen huisarts op en krijgen dan direct de juiste link om bij Volgjezorg toestemming te regelen. Dat scheelt de patiënt veel zoekwerk. Het doel is om zoveel mogelijk toestemmingen registreren. 

Het is in het belang van de patiënt om de zogenaamde ‘LSP-toestemming’ goed vast te leggen. De huisartsenpost en de spoedeisende hulp van het ziekenhuis kunnen het medisch dossier van een patiënt alleen opvragen als deze toestemming juist is geregistreerd. 

Tijdens de coronacrisis was tijdelijk geregeld dat de huisartsenspoedpost en de spoedeisende hulp (SEH) van het ziekenhuis een samenvatting van de medische gegevens van de huisarts konden raadplegen, wanneer de patiënt hiervoor nog geen toestemming had gegeven. Nu alle coronamaatregelen zijn opgeheven, is ook deze tijdelijke zogenaamde ‘Corona maatregel gestopt per 4 april 2023. 

Nu gelden weer de wettelijke regels waarbij een patiënt zijn eigen huisarts toestemming moet geven voor het delen van medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt. Met de oplossing die de Huisartsencoöperatie West-Brabant nu biedt gaat dat voor patiënten en de huisartsen op een makkelijke manier. En het scheelt de huisarts kostbare tijd. Patiënten met vragen over deze maatregel, kunnen terecht op de website https://lsptoestemming.nl/veelgestelde-vragen/  Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief