Column

Max Platvoet: ‘Het beste van twee werelden: vóór en ná corona’

Door: Uitgeverij de Bode bv Column

Als vader van twee jonge kinderen, manager van een afdeling en adviseur van bedrijven in heel Zuidwest-Nederland had ik voor de uitbraak van corona een lekker volle dag, met veel reizen, volop mensen ontmoeten en afwisseling in projecten. Precies dát waar ik enorm veel energie van krijg.

Toen kwam corona. Kinderen thuis. Geen reizen. Geen praatjes bij het koffieapparaat. Geen afspraken. Het voelde alsof ik veel minder controle had over mijn dagen. Het persoonlijke contact miste ik. De knop moest om. Ik leerde anders tegen de situatie aan te kijken en er anders mee om te gaan. Iedereen werkt inmiddels op afstand. Dat vraagt dat je op een andere manier contact zoekt met collega’s en cliënten. Overleg via Teams en Zoom is de standaard geworden, overleg op kantoor de uitzondering. Thuiswerken blijkt vaak veel efficiënter te zijn. Ik zie mijn gezin veel meer, mijn balans is beter. De auto is soms dagen niet in gebruik: kostenverlagend en winst voor het milieu. Op het oog dus een primaontwikkeling voor werkgever en werknemer. Niks meer aan doen dus?

Nou, dat is een gevaarlijke! Als IT-Auditor en data security specialist merk ik te vaak dat ondernemers in het mkb onderschatten welke veiligheidsrisico’s kleven aan het massaal thuiswerken. Het werken op afstand maakt het contact minder persoonlijk. Het ‘even’ iets navragen gaat niet meer persoonlijk, maar via een e-mail of chatbericht. Hoe weet je dan zeker wie er aan de andere kant van de lijn zit? Zijn de ontvangen gegevens wel echt? Dit is een risico dat door het massaal thuiswerken alleen maar groter is geworden. In mijn omgeving merk ik dat de gemiddelde ondernemer hier (nog) niet mee bezig is. Gehacked worden? Dat overkomt natuurlijk alleen de buurman.

Het aantal cyberaanvallen in het mkb neemt toe. Dat komt vooral doordat de grote corporate bedrijven in het verleden al veel maatregelen getroffen hebben. Voor de hacker is de mkb-ondernemer nu het ideale doelwit. De beveiliging is om verschillende redenen vaak nog niet ‘state of the art’ en de ondernemers zijn wel zeer afhankelijk van hun automatisering. Het niet beschikbaar zijn van een webshop, geen inzicht in openstaande orders en facturen of inde aanwezige voorraden kan in no time tot grote problemen leiden. Daar kun je als mkb-ondernemer maar beter op voorbereid zijn. Anticipeer door de mogelijke veiligheidsrisico’s in kaart te brengen, maak een stappenplan om eventuele hackers buiten je systemen te houden, cyberaanvallen en ook een ‘simpel’ datalek te voorkomen.

Het beste van twee werelden: vóór en ná corona. Het kan zeker en levert veel op. Maar zorg dan wel dat u het als ondernemer goed hebt geregeld. Anders kan het u duur komen te staan.

Max Platvoet MSc RA RE, Accountant



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief