Afbeelding
Foto: Christian Traets

Reconstructie van ongeval in Oud Gastel waarbij vier personen om het leven kwamen

Door: Eveline Jansen Politie

ROOSENDAAL/ OUD GASTEL- Op bedrijventerrein Borchwerf vond zondagmiddag een reconstructie plaats van een deel van een zwaar ongeval wat begin september 2022 plaatsvond. Tijdens dit ongeval bij Oud Gastel kwamen vier personen om het leven, twee moeders en twee kinderen. Zij werden aangereden door een hardrijder. Omdat er nog veel vragen zijn over het ongeluk was er een reconstructie van een deel van het ongeval. De politie spreekt zelf overigens niet van een reconstructie, maar van nader onderzoek. 

De reconstructie werd zondag rond 12.00 uur gehouden op bedrijventerrein Borchwerf, tussen Roosendaal en Oud Gastel. De Roosendaalsebaan werd afgesloten en verkeer werd omgeleid door de politie. De politie spreekt zelf overigens niet van een reconstructie, maar van nader onderzoek. Er zijn nog veel vragen over het ongeluk waarbij begin september 2022 bij Oud Gastel twee moeders en twee kinderen om het leven kwamen toen zij werden aangereden door een hardrijder. Langs en ook op de weg stonden mensen van de rechtbank, politie, een officier van justitie en iemand van het advocatenkantoor van de verdachte. Experts van het NFI waren er met allerlei meetapparatuur. De gegevens die uit deze reconstructie komen zullen vergeleken worden met de beelden van de beveiligingscamera’s van de fatale avond. Het hele bedrijventerrein werd voor de reconstructie afgesloten. De botsing zelf werd niet nagebootst, het gaat alleen om de aanloop naar de crash. Hiervoor werd een een auto gebruikt zoals die van de verdachte van het ongeluk. Hiermee reden ze verschillende snelheden. Dit werd gedaan om te kijken hoe hard de verdachte gereden heeft. 

Wat gebeurde er begin september 2022?

Op de Roosendaalsebaan ging het begin september op een vrijdagavond helemaal mis. Het was nog licht toen vanuit Roosendaal een huurauto met Duits kenteken kwam aanrijden. Achter het stuur van deze Mercedes-SUV zat de 28-jarige Omar E. uit Roosendaal. Uit eerder onderzoek bleek dat hij het gaspedaal fors ingetrapt zou hebben, tot 155 op de teller stond. Dat is drie keer harder dan daar op de voorrangsweg is toegestaan. Op dat moment waren de verkeerslichten uitgevallen. Uit een zijstraat kwamen de slachtoffers de Roosendaalsebaan opdraaien. Op dat moment kwam, vanuit een flauwe bocht, Omar E. aangereden. Of ze hem zagen is onbekend. Op het kruispunt ramde E. de auto van de slachtoffers in de flank. De gevolgen waren afschuwelijk: twee vrouwen van 39 jaar en 42 jaar overleden, net als twee kinderen van 8 jaar en 10 jaar uit één gezin. Een derde kind van 9 jaar raakte gewond. Het waren allemaal inwoners van Bosschenhoofd. Het ongeluk maakte diepe indruk op de nabestaanden, het dorp maar ook op de hulpverleners die erbij betrokken waren.

Vragen

Meteen na de crash werd Omar E. aangehouden en aangeklaagd voor roekeloos rijgedrag. Hij had niet gedronken en geen drugs gebruikt. Vanaf de eerste openbare zitting, een jaar geleden in Breda, vroeg de advocaat van E. om een reconstructie. Hij wilde de situatie zelf graag zien omdat hij niet uit deze buurt komt. Bovendien had hij nog diverse vragen over het ongeluk. De verdachte zelf was zondag niet bij de reconstructie. Hij is in maart dit jaar na een half jaar voorarrest, onder strenge voorwaarden, vrijgelaten. In de zomer pakte de politie E. en twee andere mannen op bij een inval in de Reginadonk in Roosendaal. De politie vond toen onder meer 13 kilo wiet en 45.000 euro aan contanten. Omar E. heeft een strafblad. Hij is vaker veroordeeld voor verkeersovertredingen en drugshandel.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief