Afbeelding

Hedendaags kunstwerk ‘vervangt’ ’t Schijvenaerke

Algemeen

SCHIJF – Voor even was het welbekende kruispuntje in Schijf het drukst bezochte plekje van de gemeente Rucphen. Afgelopen zaterdagavond verzamelden tientallen mensen zich op de kruising van de Scherpenbergsebaan – Sint Antoniusstraat – Schijfsebaan voor de onthulling van een bijzonder beeld. Een nieuw ontworpen sculptuur – dat de plek in neemt van het Schijvenaerke – en onder andere werd onthuld met muziek en de aanwezigheid van wethouder Cultuur en Monumenten van de gemeente Rucphen, Cees Evers. Wees echter gerust; het Schijvenaerke verdween niet uit het Schijfse!

 Nee, het Schijvenaerke verblijft voortaan in een iets kalmere, maar vooral veiligere omgeving in de vorm van gemeenschapshuis D'n Hoge Dries. Nadat het iconische beeld al een keer was ontvreemd, maar vervolgens nog steeds niet veilig was, leek dit voor Heemkundekring 'Swerter Scive' een betere remedie. Het nieuwe beeld, dat zaterdag feestelijk werd onthuld, grijpt net als het Schijvenaerke terug op de oorsprong van Rucphens jongste gemeente. Een geschiedenis vol turf die werd gewonnen op de 'Swerter Scive' dat gezien mag worden als Oud-Nederlands voor zwarte schijf. Een benaming die destijds werd gebruikt voor de turfrijke grond dat later omgetoverd werd tot het altijd gezellige dorpje, Schijf.

Turfvlet2 (Medium)

 Dubbel feest

 Rond de klok van zeven uur, vroeg in de avond, werd het beeld door wethouder Cees Evers en Léon Vermunt onthuld. Laatstgenoemde is de kunstenaar en dus geestelijk vader en maker van het beeld en is afkomstig uit de Wouwse Plantage. Het sculptuur is een prachtig geheel dat op zijn sokkel een zogenaamde vlet herbergt. Een Turfvlet welteverstaan die – uiteraard – is gevuld met 'turf' en daardoor tot de 'Schijfse Turfvlet' is gedoopt. Omringt door een zitje, bomen en natuurlijk de kruisende wegen vormt het geheel een cultureel rustpuntje voor iedereen die er passeert. Ook werd de onthulling van 't beeld aangegrepen voor het 'aansteken' van de straatverlichting en het dertigjarig bestaan van de heemkundekring dat onder andere later op de avond werd gevierd in D'n Hoge Dries.

 Schone Durpkes

Toch waren het beslist niet alleen de straatlantaarns die werden 'aangestoken'. Ook het kunstwerk beschikt over prachtige – paarsachtige – verlichting dat het geheel een moderne en een nóg attractievere aanblik geeft. Daarnaast werd de muzikale begeleiding middels het nummer Schone Durpkes van Puur Natuur, door wethouder Cees Evers aangevuld met een speech. Een toespraak waarin hij vertelde over het ontstaan van Schijf, de turf – en hoe deze in kruiwagens soms werd aangezien voor peperkoek. Ook het proces – waarbij de soms veertien ton wegende Vlet werd voortgetrokken door mensen – kwam aan bod. “Een deel van de kosten zijn betaald door de provincie,” vertelt wethouder Evers, “ik hoop dan ook dat we nog lang mogen genieten van dit prachtige kunstwerk en dat mensen die gaan wandelen of fietsen hier lekker gaan zitten en er écht van kunnen genieten.”

 BIJDRAGE IRWIN VERSTEEGH

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief