Barbara Romijn met haar certificaat. Daarnaast projectleider Marjo de Keijzer. FOTO CORINE ROKS
Barbara Romijn met haar certificaat. Daarnaast projectleider Marjo de Keijzer. FOTO CORINE ROKS

Ervaringsdeskundigen ingezet bij huiselijk geweld

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

RUCPHEN – Dit jaar namen de eerste zes ervaringsdeskundigen van het project 'De cirkel is rond' hun certificaat in ontvangst nemen. Het project is een samenwerkingsproject van Interventieteam (coördinatie Veilig Thuis West-Brabant) en Safegroup/Juzt, waarbij betaalde ervaringsdeskundigen worden ingezet bij begeleiding op het gebied van ernstig en structureel huiselijk geweld. Inmiddels zijn de ervaringsdeskundigen actief en de eerste bevindingen zijn zeer positief.

DOOR CORINE ROKS

Sinds kort begeleidt ervaringsdeskundige Barbara Romijn een cliënt die vanuit Safegroup/Juzt is aangemeld. Safegroup/Juzt helpt gezinnen in de regio West- Brabant en Zuid- Holland die met huiselijk geweld te maken hebben, en biedt ook een veilig onderkomen aan vrouwen en kinderen die in een acute noodsituatie van onveiligheid door huiselijk geweld tijdelijk opgevangen moeten worden.

Schaamte

Barbara Romijn aan het woord over haar functie: "We hebben een klik, mijn cliënt en ik, een voorwaarde voor een goede samenwerking tussen cliënt en ervaringsdeskundige. Vooral de herkenning en erkenning worden enorm gewaardeerd. Je snapt precies in welke situatie jouw cliënt verkeert, je hebt het immers zelf meegemaakt. Je voelt de pijn en het verdriet en hebt aan één woord genoeg om haar te begrijpen. Uit eigen ervaring weet ik dat schaamte een groot probleem is. Wij, als ervaringsdeskundigen, ondersteunen de cliënt om daar overheen te stappen. Het overkomt je, je hoeft je niet te schamen!"

Lotgenoten

Het idee voor de inzet van betaalde ervaringsdeskundigen is ontstaan vanuit de samenwerking met lotgenoten bij het interventieteam Veilig Thuis West- Brabant en Safegroup/Juzt. Projectleider van de 'De cirkel is rond', Marjo de Keijzer, hierover: "Het is heel belangrijk dat hulpverleners goed aansluiten op de situatie van de cliënt en weten hoe ze cliënten kunnen helpen uit de cirkel van geweld te komen. We hadden positieve resultaten met de inzet van lotgenoten daarbij en wilden daarin een stapje verder gaan, de inzet van betaalde ervaringsdeskundigen. Een laagdrempelige benadering die aansluit bij slachtoffer, dader en of kind."

Comfortzone

Barbara Romijn over de opleiding: "De opleiding tot ervaringsdeskundige bestond uit zes pittige bijeenkomsten, waarbij het delen van ervaringen de spil vormde. Ook onze drie mentoren (professionals) hebben deelgenomen aan de opleiding en werden uit hun comfort zone gehaald. Zij deelden hun ervaringsverhaal en gaven aan hoe zij uiteindelijk ook zijn hersteld." Behalve deze bijeenkomsten bestond de opleiding uit huiswerk, oefeningen en leerstof. Over de praktijk zegt Barbara Romijn: "Als ervaringsdeskundige kun je laten zien dat het echt mogelijk is om uit de cirkel van geweld te komen, hoe diep je ook zit. Hiermee geef je de cliënten kracht. Ik ben dankbaar dat ik vanuit mijn negatieve levenservaringen anderen kan helpen."

Subsidie

'De cirkel is rond' telt momenteel zes gecertificeerde ervaringsdeskundigen. Het project is per 1 januari 2018 van start gegaan en sinds februari zijn de ervaringsdeskundigen actief. Het project wordt gesubsidieerd door de gemeente Breda en is bedoeld voor het werkgebied West-Brabant. "Het is een tweejarig project waarbij een onderzoeksafdeling van de GGD de resultaten evalueert. Maar ook intern houden we de uitkomsten bij en de eerste bevindingen zijn heel positief, zowel bij onze cliënten als bij de ervaringsdeskundigen", aldus De Keijzer. Zij hoopt dat het project in de toekomst breder wordt uitgerold: "Het is een goede aanvulling op reguliere en professionele hulpverlening."

Veilig Thuis West-Brabant is het advies- en meldpunt voor iedereen die met huiselijk geweld te maken heeft of krijgt. Ook als er alleen een vermoeden bestaat kan er contact worden opgenomen met Veilig Thuis. Veilig Thuis is te bereiken via 0800-2000 of www.veiligthuiswestbrabant.nl


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief