Afbeelding
Foto: Pixabay

NatuurWerkgroep Gemeente Rucphen wint prijs voor project 'Fitter Forest'

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - De NatuurWerkgroep Gemeente Rucphen (NWGR) ontvangt 5.000 euro van het Groen Ontwikkelfonds Brabant voor het projectvoorstel bij de prijsvraag Natuur in eigen hand. Hoewel de prijsuitreiking vanwege het coronavirus is uitgesteld, is de vreugde binnen de werkgroep er niet minder om.

Fitter forest (naar een fitter bos) heeft tot doel de bodemkwaliteit van delen van de Rucphense bossen te verbeteren door bomen en struiken met een hoog bladstrooiselkwaliteit te planten op daarvoor geschikte plekken. "Zo kunnen we tenminste iets doen tegen de achteruitgang van de boskwaliteit", stelt secretaris Cees Terpstra. "Stikstofneerslag, verdroging en opwarming zijn zaken waaraan we als vereniging weinig kunnen doen".

Verzuring

De Rucphense bossen kenmerken zich door grote oppervlaktes monocultuur met dennen, sparren en eiken die door de langzame afbraaksnelheid van de strooisellaag tot een sterk verzuurde zandbodem hebben geleid. Deze verzuring van de bodem, heeft de bossen mede door droogte, stikstofneerslag en opwarming kwetsbaarder gemaakt. Door de stormen van januari 2018 en afgelopen maanden en de droge zomers zijn de monoculturen, vooral fijnsparren, sterk verzwakt geraakt en heeft de letterzetter vervolgens vele hectares aangetast en zijn er grote delen van de bossen geveld.

Fitter bos

De NatuurWerkgroep wil samen met adviseurs en grondeigenaren het verzuring proces doorbreken. Zodanig dat de bodemstructuur, met behulp van de natuur zelf, zich verbetert en dat er weer meer bodemleven en groeikracht ontstaat, het regenwater beter wordt vastgehouden en insecten en vogels meer kansen krijgen. Hiervoor worden langs de bloemrijke kruidenakkers van het Flower Power project struiken geplant die de nutriëntencyclus door de betere bladstrooiselkwaliteit weer op gang brengen. Op een door de stormen kaalgeslagen bosperceel van een van de leden worden naast struiken ook bomen met een beter bladstrooiselkwaliteit aangeplant, waardoor daar een mooi gemengd bos kan ontstaan. De NatuurWerkgroep denkt met deze prijs aanvankelijk 2 ha op deze wijze te kunnen verbeteren.

Meehelpen

Vrijwilligers die mee willen helpen aan het project zijn welkom. Hetzelfde geldt voor grondeigenaren die hun bos willen oppeppen of een fit bos willen aanleggen. Aanmelden kan via e-mail info@natuurwerkgroep-rucphen.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief