Brigitte Clercx: 'Vanaf 2019 zijn al vele vragen gesteld aan het college van Rucphen'
Brigitte Clercx: 'Vanaf 2019 zijn al vele vragen gesteld aan het college van Rucphen' Foto: Corine Roks

Uitrol 5G-netwerk baart PVV Rucphen zorgen

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - Terwijl achter de schermen de uitrol van het zogeheten 5G-netwerk steeds meer gestalte krijgt, blijven antwoorden op vragen hierover steeds maar achterwege. Namens de Rucphense PVV-fractie eist Brigitte Clercx, die zich zorgen zegt te maken over de gezondheid van mens en dier, veiligheid en privacy, middels een brief uitleg van het college.

“In heel Nederland is op de achtergrond de voorbereiding en uitrol van 5G gaande. Vanaf 2019 zijn al vele vragen gesteld aan het college van Rucphen,” zo schrijft zij, hierbij constaterend dat dit niet heeft geleid tot duidelijke antwoorden van verantwoordelijke wethouder of reacties van andere raadsleden. Daarnaast zouden gespreksverslagen ontbreken. Volgens Clercx zijn vanaf september 2019 al meerdere malen technische vragen gesteld en zijn er in vergaderingen ook vragen voorgelegd aan de verantwoordelijke wethouder.

Monet

Zij bespeurt bovendien weinig voortvarendheid in de gesprekken met Monet, een vereniging die namens de netwerkoperators KPN, T-Mobile (Tele2) en Vodafone de plaatsing van antennes afstemt met overheden en hierover voorlichting geeft. “Op 31 maart 2020 zou het laatste overleg met Monet zijn en verslag naar de raad gestuurd worden,” verduidelijkt zij. “Vervolgens op 3 juni 2020 antwoord dat op 7 juli 2020 digitaal overleg met Monet zal zijn. Intussen gaat achter de schermen en buiten het zicht van onze inwoners de uitrol 5G door. In onze samenleving en bij veel gemeenten heerst grote bezorgdheid over de uitrol 5G. Zorgen over gezondheidsrisico’s voor mens en dier, de veiligheid. Zorgen over onze privacy.”

Verantwoordelijkheid

Vanuit de zorgen van de PVV-fractie over de zeggenschap van de publieke ruimte wil Clercx nu van het college weten wat blijft behouden van de autonomie van gemeentes bij de uitrol 5G. Ook is zij benieuwd waar de antennes worden geplaatst, gezien mogelijk negatieve effecten bij bijvoorbeeld scholen, sportvelden, gezondheidscentra en verzorgingshuizen. Daarnaast wil Clercx duidelijkheid over het aantal antennes dat al is geplaatst. Verder wil zij van burgemeester en wethouders antwoord op de vraag wie dit gaat betalen en hoe de lasten zijn verdeeld, dit met het oog op onder meer onderhoud, uitval, schade en energiekosten. Bovendien is zij benieuwd wie er aansprakelijk is in het geval er gezondheidsschade optreedt en wie er verantwoordelijk is voor de mogelijke risico’s voor de Gemeente Rucphen en juridische processen richting de Gemeente Rucphen.

Regie

In haar brief aan het college benadrukt Clercx dat de openbare ruimte voor iedereen is. De antennes staan of komen echter te staan in deze ruimte. Zij vraagt burgemeester en wethouders daarom of het niet des te belangrijker is om zelf de regie te nemen waar mogelijk is. Clercx wil verder alle relevante stukken met betrekking tot het 5G-dossier, inclusief het reeds lang geleden beloofde verslag van de besprekingen met Monet.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief